Svet
8 ogledov

Sponzoruše hočejo status

V Srbiji naj bi veliko mlajših žensk opravljalo dejavnost sponzoruše. Zdaj so pr Žurnal24 main
Pobuda. Dekleta, ki jih preživljajo sponzorji, zahtevajo zdravstveno in pokojninsko zavarovanje.

“Največje žrtve ekonomske krize smo me, poštene sponzoruše, saj smo prve, pri katerih so naši sponzorji začeli varčevati,” se glasi začetek javnega poziva deklet, sicer znanih po lagodnem življenju. Zdaj prek svoje spletne strani www.sponzoruse.info od poslancev srbske skupščine zahtevajo, naj njihovo dejavnost uvrstijo med poklice.

Sponzoruše garajo

Kaj še zahtevajo?
Dvig starostne meje. Meja naj se dvigne z od 18 do 25 na vsaj 35 let.
Dodatno šolanje. Poklic zahteva nova znanja; zahtevajo dokvalifikacijo v Rimu, Milanu, Parizu in Londonu.
Enakost. Apel se nanaša ne samo na ženske, ampak tudi na moške.
Parlament. Želijo biti predstavljene v parlamentu, vsaj v številu, v katerem so zastopane nacionalne manjšine.

“Od ministrstva za gospodarstvo in regionalni razvoj zahtevamo, naj v devetem členu zakona o obrtni dejavnosti doda poklic sponzoruša. Če bo predlog v parlamentu podprt, bo vsak poslanec upravičen do brezplačnih storitev,” obljubljajo v Združenju sponzoruš Srbije. Združenje v ustanavljanju si prizadeva postati tudi polnopravni član obrtne zbornice. “Delo sponzoruše je težko, tvegano in nepredvidljivo, nimamo pa nobenega zavarovanja. Želimo, da bi nam sponzorji vsak mesec nakazovali denar v zasebni pokojninski sklad, da bi imele pravico do zdravljenja in odpovednega roka ter večjih sponzorjev hkrati,” pravijo.

Kadrovanje prej in zdaj
“Če to združenje res obstaja, naj nam pošljejo zahteve. Čeprav menimo, da gre za šalo, se zavedamo, da v družbi neformalno obstaja tudi takšna oblika preživljanja. Če plačujejo davke, se lahko bojujejo za izboljšanje svojega položaja,” pravijo na srbskem ministrstvu za gospodarstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.