Svet
5 ogledov

Srbija začela pogajanja za članstvo v EU

Ivica Dačić EPA
Srbija ocenjuje, da bi lahko pogajanja končala leta 2018 in članica unije postala leta 2020.

Srbija je danes v Bruslju v slovesnem vzdušju začela pogajanja o članstvu v EU. "Dober dan in dobrodošli. To je zgodovinski dan za Srbijo in EU," jo je v pogajanjih v srbščini pozdravil komisar za širitev Štefan Füle. Tudi srbski premier Ivica Dačić je dan označil za zgodovinskega.

Šele začetek

To je začetek nove in ključne faze v naših odnosih s Srbijo, to je zasluženo priznanje za njene dosedanje dosežke, a čaka jo še trdo delo in veliko izzivov, je poudaril Füle, ki verjame, da bo Srbija navdihujoč zgled preostalim državam na Zahodnem Balkanu.

To je dan, ki pomeni konec težkega začetka in začetek nove poti, pa je poudaril Dačić. Naš cilj je, da do konca leta 2018 izpolnimo vse svoje naloge, in ocenjujemo, da leta 2020 lahko postanemo polnopravna članica EU, je pojasnil srbske cilje.

Ne pričakujejo privilegijev

Komisarju pa je Dačić sporočil: "Štefan si lahko oddahne. V Srbiji nihče ne misli, da nam bo lahko. Nismo navajeni, da bi nam bilo lahko. Vemo, da ne živimo v svetu lagodja. Ne pričakujemo nobenih privilegijev, pričakujemo le, da nam ne boste na pot postavljali lažnih ovir in pomičnih ciljev."

Srbija je pogajanja začela na prvi pristopni konferenci, na kateri pa še ni odprla nobenega pogajalskega poglavja, temveč je šlo za simbolen zagon procesa, ki je v primeru Hrvaške trajal skoraj šest let.

Srbijo sta na prvi pogajalski konferenci med drugimi zastopala premier Dačić in podpredsednik vlade Aleksandar Vučić, EU pa komisar Füle, v imenu grškega predsedstva zunanji minister Evangelos Venizelos in članice, ki so običajno zastopane na veleposlaniški ravni, a danes so se konference udeležili ministri Hrvaške, Avstrije, Romunije, Madžarske, Nemčije in Francije. Slovenijo je zastopal veleposlanik pri EU Rado Genorio.

Francoski minister za evropske zadeve Thierry Repentin je po navedbah virov pri EU na konferenci izpostavil tudi pomen procesa Brdo in vloge Slovenije v širitvenem procesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.