Svet
3 ogledov

Srbski gnev proti Janezom v Beogradu

V soboto se v Beogradu obeta Slovencem nič kaj prijazen protest. Žurnal24 main
Eksplozija pred trgovskim središčem Mercatorja v Beogradu kot kaže ni bila še nič, je mogoče sklepati po naraščajočem protislovenskem vzdušju v Srbiji.

Srbske nacionalistične organizacije so namreč zaradi podpore Slovenije (kot predsedujoče EU) kosovski odcepitvi že pozvale k množičnim protestom pred slovenskim veleposlaništvom v Beogradu, srbska mesta pa so polepljena s plakati, ki pozivajo k bojkotu slovenskega blaga. Nacionalistična združenja največji protest proti "Janezom" napovedujejo za soboto, ko naj bi se pred veleposlaništvom zbralo deset tisoč ljudi. Pridružili naj bi se jim tudi navijači Partizana in Crvene zvezde, ki so znani po svoji nacionalistični preteklosti.

 

Datum neodvisnosti Kosova še neznanka

Več si preberite tukaj.

Tiha podpora politike
Po pisanju srbskega Kurirja pa bi poslabšanje odnosov s Slovenijo zaradi slovenskega priznanja Kosova škodilo
kvečjemu Srbiji. Sogovorniki časnika opozarjajo, da je protislovensko vzdušje v največji meri sprovocirano. Dokaz naj bi bila bombna eksplozija pred slovenskim trgovskim središčem.

Preiskava
sicer še vedno poteka, srbska policija pa o dogodku ne daje izjav. Zanimivo pa je, da incidenta ni obsodil noben srbski politik, prav tako pa ni nihče izmed vodilnih srbske javnosti pozval, naj se vzdrži podobnih napadalnih dejanj. Vse to kaže na tiho podporo politike protestom, še piše Kurir.

Gregor Šuc, vodja odnosov z javnostmi na MZZ, je za zurnal24.si povedal, da so bile demonstracije napovedane, vse pristojnosti v zvezi za zaščito stavbe veleposlaništva pa nosijo lokalne srbske oblasti. K temu Srbijo zavezuje dunajska konvencija o diplomatskih odnosih. Sami ne moremo posredovati, je pojasnil Šuc, sicer pa sobota na veleposlaništvu tako ali tako ne bo delovni dan.

O morebitnem umiku slovenskega osebja iz Srbije v prihodnjih dneh na ministrstvu ne razmišljajo, prav tako pa ni zadržkov, da slovenski državljani v prihodnjih dneh ne bi potovali v Srbijo, je še dodal Šuc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.