Svet
14 ogledov

Srbski parlament potrdil dogovor

Srbski parlament je v petek ponoči potrdil dogovor med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov s Kosovom. 173 poslancev je glasovalo za vladno poročilo o poteku dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem EU.

Proti poročilu je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug glasovalo 24 srbskih poslancev. Sporazum med Beogradom in Prištino so podprli poslanci strank vladajoče večine in opozicijskih strank, Demokratske stranke, Liberalno-demokratske stranke, Zveze vojvodinskih Madžarov, Liga socialdemokratov Vojvodine ter koalicija Srbsko gibanje obnove-Demokrščanska stranka Srbije.

Proti je bilo 24 poslancev iz vrst Demokratske stranke ter nekateri posamezni poslanci s Kosova. En poslanec se je glasovanja vzdržal, pet pa sploh ni glasovalo.

Seja srbskega parlamenta se je začela v petek dopoldan, v času razprave pa so pred stavbo srbske skupščine v središču mesta po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina pripravili proteste desničarskih in nacionalističnih gibanj, organizacij in združenj. Dogovoru nasprotujejo tudi Srbi s severa Kosova, ki zahtevajo referendum o dogovoru.

Srbski premier Ivica Dačić je v luči glasovanja po poročanju nemške tiskovne agencije dpa znova poudaril, da dogovor še ne pomeni priznanja Kosova.

Srbija in Kosovo sta dogovor o normalizaciji odnosov sklenila 19. aprila na desetem krogu pogovorov pod okriljem EU v Bruslju. Dogovor je za zdaj sicer le parafiran, na podpis pa še čaka.

Sporazum v 15 točkah določa, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova. Med drugim določa, da je regionalna policija v tamkajšnjih štirih srbskih občinah del kosovske policije. Načelnik regionalne policije bo kosovski Srb, imenovalo pa ga bo kosovsko notranje ministrstvo, a s seznama imen, ki ga bodo predlagale omenjene štiri občine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.