Svet
7 ogledov

Stavka še v zraku

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Britanski upravljavec letališč in sindikat letaliških delavcev Unite bodo danes poskušali doseči dogovor, s katerim bi lahko preprečili stavko letaliških delavcev.
Glede na to, da še ni znan datum in čas trajanja stavke, je še nemogoče napovedati, kaj bi morebitna stavka lahko pomenila za potnike, ki letijo iz Slovenije v Veliko Britanijo in obratno. Po nekaterih podatkih bi stavka lahko bila zadnji ponedeljek v avgustu, ko se Britanci vračajo z dopustov.

Zaposleni pri britanskem upravljavcu letališč BAA, ki upravlja šest britanskih letališč, med njimi Heathrow, Stansted, Glasgow in Edinburgh, so v četrtek podprli izvedbo stavke, potem ko so zavrnili enoodstotno zvišanje plač, ki ga predlaga uprava.

V BAA pravijo, da je ponudba primerna glede na upad potniškega prometa zaradi posledic recesije in oblaka vulkanskega pepela iz Islandije, delavci pa si ne želijo zmanjšanja življenjskega standarda, potem ko so že lani pristali na enoletno zamrznitev plač.

Generalni sekretar Unite Tony Woodley je v nedeljo za Sky News povedal, da bodo naredili vse, da bi stavko preprečili in ne prekrižali počitniških načrtov Britancev na vrhuncu turistične sezone.

Glasovala je le okoli polovica od 6000 delavcev, a približno dve tretjini od teh, ki so glasovali, se je izreklo za stavko. Gre predvsem za varnostno osebje in gasilce, ki imajo moč, da zaprejo letališče, saj le-to brez potrebnih varnostnih točk in letaliških gasilskih postaj ne more delovati.

Analitiki so prepričani, da si delavci s stavko ne bodo prislužili odobravanja javnosti, saj je le-ta letos že doživela precej neprijetnosti zaradi vulkanskega pepela in stavk osebja letališke družbe British Airways.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.