Svet
15 ogledov

Strah pred nizko udeležbo

zivljenje 06.06.13. Evropski parlament v Strasbourgu, foto: shutterstock Shutterstock
Evropski parlament. Volitve dva tedna prej.

"Če bi ocenjevali na podlagi hrvaške udeležbe na nedavnih volitvah poslancev v Evropski parlament (EP), bi bilo razlogov za zaskrbljenost veliko," na vprašanje, ali ga skrbi napoved nizke volilne udeležbe na prihodnjih evropskih volitvah, odgovarja evroposlanec Jelko Kacin. Volilna udeležba na evropskih volitvah je iz leta v leto nižja, na zadnjih se je odzvalo 43 odstotkov vseh volilcev. Nagovarjanje volilcev iz novih držav članic je ena od prioritet volilne kampanje – na Hrvaškem, ki bo nova članica postala 1. julija, pa je volilo le nekaj nad 20 odstotkov volilcev.

Nacionalni interesi

"Prepogosto evropske volitve na neki način postanejo nacionalne volitve, ko je v predvolilni kampanji največ govora o temah, ki se tičejo nacionalnega interesa," opozarja podpredsednik EP Othmar Karas. Ena od izrazito popularnih tem v času predvolilnih kampanj pri nas so bile plače poslancev – slovenski na mesec dobijo okoli sedem tisoč evrov. "Dejstvo je, da so ljudje, ko gre za osebni standard, zelo občutljivi," pravi Kacin. "Ampak tukaj ni nobene skrivnosti več, vsi vedo, kakšne so naše plače, razlika je morda samo v tem, da slovenski poslanci plačujemo dohodnino tudi doma," dodaja Kacin. 


Še se bodo selili

"Vesel bi bil, če bi bila Evropska zveza sposobna priti pred ljudi z jasnimi, razumljivimi projekti, ki bi se poznali tudi na žepih. Upam, da bo ta čas pred volitvami prinesel kaj takega," pravi evroposlanec Lojze Peterle. Dvomi pa o tem, da bi se lahko ideja o enem sedežu EP, ki jo podpira večina poslancev, uresničila še pred prihodnjimi volitvami. Vsakomesečna selitev poslancev iz Bruslja v Strasbourg naj bi na leto stala okoli 200 milijonov evrov. Zaradi nasprotovanja Francije in siceršnje razpredenosti evropskih ustanov pa selitve ostajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.