Svet
4729 ogledov

Strašljiv posnetek s trajekta v Grčiji

Požar v Grčiji Epa
Dramatičen poziv: "Če nam danes ne uspe zajeziti požarov, bomo imeli velikanski problem."

V Grčiji zaradi požarov bijejo plat zvona, v prestolnici Atene zaradi ognja, ki divja severno od mesta, vladajo izredne razmere. Na prestolnico zaradi požarov pada pepel, zrak je zelo zadušljiv, oblasti pozivajo prebivalce, naj nikar ne hodijo iz stanovanj ter odpirajo oken. 

Namestnik guvernerja atenskega območja in vodja tamkajšnje civilne zaščite Wassilis Kokkalis je opozoril, da morajo danes gasilne enote nujno izkoristiti priložnost, ko se je veter nekoliko umiril, in omejiti ogenj. V nasprotnem bodo v še hujših težavah.

Oblasti so odvzele prostost trem osebam, za katere sumijo, da so podtaknili ogenj. 

Ogenj požira tudi številne druge dele države. Najhuje je na otoku Evbeja ter na polotoku Peloponez, kjer so razmere še posebej težke v bližini še dveh znamenitih antičnih mest Olimpa in Šparte.

Grška meterorološka služba je objavila dramatičen video iz trajekta, s katerim na varno evakuirajo prebivalce otoka Evbeja, kjer gozdni požari besnijo že več dni. 

Na pomoč so Grkom prišli gasilci iz Ukrajine, Romunije in Cipra, helikopterje in letala pa so poslale Hrvaška, Francija, Švica in Švedska.

Izredno tudi v Italiji, Turčiji, Rusiji ...

S požari pa se borijo tudi drugod po Evropi. Zelo hudo je kar na 13 velikih območjih po Turčiji in na italijanski Siciliji, kjer so zaradi dogajanja v zadnjih tednih razglasili kar šestmesečne izredne razmere. O verjetno najhujših požarih v tem stolerju pa poročajo tudi iz Rusije, kjer ogenj skupaj golta kar tri milijone hektarjev povšin. Najhuje je v Sibiriji. 

Strokovnjak Greenpeacea za gozdove Aleksej Jarošenko dogajanje povezuje s podnebnimi spremembami. "Obdobje nevarnosti za gozdne požare se daljša, suše so pogostejše in intenzivnejše," je po poročanju STA dejal in kritiziral pomanjkanje ustrezne zakonodaje, sredstev in osebja za zaščito gozdov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.