Svet
9 ogledov

Streljal je "zafustrirani neonacist"

Wade Michael Page Reuters
FBI strelski napad v Wisconsinu, v katerem je bilo vključno z napadalcem ubitih sedem ljudi, obravnava kot primer "domačega terorizma". Medtem na dan prihaja vse več podrobnosti o napadalcu, 40-letnem Wadu Michaelu Pagu.

FBI, ki se je vključil v preiskavo, je prepričan, da je Wade Michael Page deloval sam. Strelski napad, v katerem je Page preden ga je ustrelila policija ubil šest ljudi, še tri pa huje ranil, sicer obravnavajo kot primer "domačega terorizma".

Page je sikhe napadel tik pred verskim obredom. Približal se jim je, izvlekel orožje in najprej ustrelil duhovnika, nato pa še pet oseb.

Motiv ostaja neznan

Motiv napada še ni znan, bi pa po poročanju CNN lahko šlo za napad iz sovraštva. Po telesu naj bi namreč imel različne tetovaže, ki nakazujejo na to. Kakšne natančno so ni znano, naj pa bi bila vsaj ena z motivom 11. septembra. FBI naj bi tudi preverjal domnevne stike z rasističnimi skupinami, znanci pa naj bi Paga označili za "frustriranega neonacista".

Sikhovska skupnost je bila sicer od 11. septembra 2001 večkrat tarča nadlegovanj in nasilja. Glavni razlog je, da jih zaradi nošenja turbanov in brad, mnogi zamenjujejo z muslimani, poroča BBC.

Kandidata obsojata

Ameriški predsednik Barack Obama je že izrazil sožalje svojcem žrtev, preiskovalcem pa ponudil pomoč pri preiskavi tega krvavega napada. Izpostavil je vlogo sikhovske skupnosti v ameriški družbi in za njene pripadnike dejal, da "bogatijo ZDA in so del razširjene ameriške družine". Napad je obsodil tudi njegov tekmec na predsedniških volitvah Mitt Romney.

Zgrožen tudi indijski premier

Obžalovanje zaradi tragičnega dogodka je izrazil tudi indijski premier Manmohan Singh, ki je dejal, da ga je strelski napad pretresel in užalostil. "Še posebej je pretresljivo, da je do tako nesmiselnega, nasilnega dejanja prišlo v prostorih verskega čaščenja," je dejal Singh, prav tako pripadnik sikhovske vere.

Indijski premier je izrazil upanje, da bodo ameriške oblasti v prihodnje poskušale preprečiti takšna nasilna dejanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.