Svet
38 ogledov

Strupena kemikalija v otroškem mleku

Na policah spet sporno mleko v prahu, zaradi katerega je leta 2008 umrlo 6 otrok Žurnal24 main
Kitajsko pretresa škandal s kontaminiranim mlekom za dojenčke. En otrok je že umrl, doslej pa je znanih 432 primerov obolenj.

Testi so pokazali, da se v otroškem mleku proizvajalca Sanlu Group nahaja industrijska kemikalija melamin, ki povzroča nastanek ledvičnih kamnov in okvare na sečilih.Oblasti so zaukazale umik za 8.000 ton spornih izdelkov s prodajnih polic, aretirali pa so že tudi 19 odgovornih za škandal.

Po nekaterih poročilih naj bi v mlekarni, ki je sicer delno v lasti novozelandskega kapitala, nekateri že dlje časa vedeli za posledice strupene kemikalije, a se niso odzvali, dokler ni škandal izbruhnil v javnosti.

Dva izmed obolelih otrok, ki se zdravijo pod budnim nadzorom zdravnikov. © Reuters

 
Dodajali vodo in melamin
Oblasti sedaj preiskujejo zaloge mleka in mlekarne po vsej državi. Melamin je strupena snov, ki se uporablja pri proizvodnji plastike, gnojil in čistil. Po nekaterih namigih naj bi osumljenci v mleko dodajali vodo, da pa bi mleko še vedno zadostovalo standardom o vsebnosti proteinov, so dodajali še melamin.


Spornega mleka sicer niso izvažali v druge države. Afera je znova spomnila na podoben dogodek leta 2004, ko je bila kemikalija v mleku usodna za najmanj 13 dojenčkov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.