Svet
7 ogledov

Sum EU: Madžarska daleč od demokracije

Viktor Orban Reuters
Madžarska mora spoštovati temeljne evropske vrednote, so prepričani v Evropskem parlamentu. Očitno evropski poslanci menijo, da jih ne. Tako gre sklepati iz resolucije, ki so jo izglasovali na plenarnem zasedanju.

Evropski parlament bo pripravil poročilo o tem, ali Madžarska spoštuje evropsko zakonodajo in temeljne vrednote, na podlagi tega se bo odločal o morebitni uporabi 7. člena Pogodbe o EU, ki je namenjen preiskavi resnih kršitev skupnih vrednot Unije. Tako so v sporočilu za javnost zapisali predstavniki Evropskega parlamenta. Resolucija, ki so jo poslanci sprejeli v četrtek, še poziva Komisijo, naj nadzira spremembe madžarske zakonodaje in njihovo izvajanje.

Madžarske oblasti morajo spoštovati priporočila, ugovore in zahteve Evropske komisije, Sveta Evrope in Beneške komisije ter ustrezno spremeni zadevno zakonodajo, pri tem pa naj spoštuje temeljne vrednote in standarde Evropske unije, menijo evropski parlamentarci.

Parlament tudi izraža resno zaskrbljenost glede razmer na Madžarskem v zvezi z izvajanjem demokracije, načeli pravne države, spoštovanjem in zaščito človekovih in socialnih pravic, sistemom zavor in ravnovesij, enakostjo in nediskriminacijo.

Evropska komisija naj bdi nad (ne)demokracijo na Madžarskem

V resoluciji parlamentarci pozivajo Evropsko komisijo, naj tesno spremlja morebitne spremembe in izvajanje madžarske zakonodaje in njeno skladnost s črko in duhom Evropskih pogodb. Komisija bo morala tudi izvesti temeljito študijo, da zagotovi nekaj demokratičnih načel, kot so popolna neodvisnost sodstva, spoštovanje evropske zakonodaje s strani madžarske narodne banke ter ponovna vzpostavitev institucionalne neodvisnosti varstva podatkov in svobode obveščanja. Poleg tega pričakujejo ponovno vzpostavitev pravice ustavnega sodišča do pregleda vse zakonodaje, vključno s pravico do pregleda proračunske in davčne zakonodaje.

Iz resolucije veje tudi ponovna ostra kritika na madžarski zakon o medijih. Od Evropske komisije parlamentarci pričakujejo, da bodo prek študije zahtevali svobodo in pluralnost medijev, ki naj bo zagotovljena v besedilu madžarskega zakona o medijih in z njegovim izvajanjem.

Kritika leti celo na eno od osnov demokratičnih sistemov, to so svobodne volitve. Tako pričakujejo, da bo novi volilni zakon spoštoval evropske demokratične standarde in načelo političnega menjavanja. Očitno pa mora Madžarska tudi zagotoviti osnovno pravico do demokratične dejavnosti politične opozicije v institucijah in zunaj njih.

Možen odvzem glasovalnih pravic Madžarski

V resoluciji parlamentarci celo naročajo predstavnikom političnih skupin v parlamentu, naj preučijo možne ukrepe, vključno z uporabo dela pogodbe o Evropski uniji, ki med drugim predvideva ukinitev glasovalnih pravic za državo članico v Svetu EU. Ta možnost je predvidena v primeru hujših kršitev vrednot EU, očitno pa parlamentarci tokrat menijo, da gre ravno za to.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.