Svet
1327 ogledov

"Super bogati ropajo planet, revni plačujejo ceno"

emisije ogljika Profimedia
En odstotek najbogatejših Zemljanov je odgovoren za enako količino izpustov emisij ogljika kot dve tretjini najrevnejšega svetovnega prebivalstva, kaže najnovejše poročilo nevladne organizacije Oxfam.

Oxfamova analiza med drugim poudarja vrzel med ogljičnim odtisom, ki ga ustvarijo najbogatejši Zemljani s svojim življenjskim slogom in naložbami v fosilna goriva, ter preostalim svetom. Ena glavnih ugotovitev je ta, da je leta 2019 odstotek najbogatejših ustvaril 16 odstotkov svetovnih emisij ogljika, kar je enako količini emisij, ki jih proizvede 66 odstotkov oz. 5,11 milijarde najrevnejših ljudi.

Svetovalka za podnebno pravičnost iz Oxfama Chiara Liguori je objavo rezultatov raziskave pospremila z besedami, da "super bogati ropajo planet, medtem ko revni plačujejo ceno".

"Ogromen obseg podnebne neenakosti, razkrit v poročilu, poudarja, kako sta obe krizi neločljivo povezani. Nujno je treba zagotoviti, da bodo naraščajoči stroški podnebnih sprememb padli na tiste, ki so najbolj odgovorni in da bodo ti tudi plačali," je dejala.

O tem, kako velike so razlike med najbogatejšimi in ostalim prebivalstvom, govori tudi podatek, da bi posameznik iz 99 odstotkov preostalega prebivalstva potreboval približno 1500 let, da bi proizvedel toliko ogljika kot najbogatejši v enem samem letu, je še poudarila predstavnica Oxfama in vlade po vsem svetu pozvala k dodatni obdavčitvi najbogatejših.

Kdor najbolj onesnažuje, bi moral prispevati največ

Po besedah soavtorja poročila Maxa Lawsona pa objavljeni podatki kažejo, v katero smer bi morale vlade zastaviti ukrepe. "Če ne bodo sprejele progresivne podnebne politike, kjer bi od ljudi, ki prispevajo največ k skupnim izpustom ogljika, zahtevale, da tudi prispevajo največ, potem ne bomo nikoli dosegli pozitivnih rezultatov," je ocenil.

Ti ukrepi bi lahko po njegovem vključevali na primer davek na letenje za več kot deset letov na leto ali davek na nezelene naložbe, ki je veliko višji od davka na zelene naložbe.

Poročilo, ki ga je objavil Oxfam, temelji na raziskavi Stockholmskega inštituta za okolje (SEI). Ta je preučevala emisije porabe, povezane z različnimi skupinami prebivalstva do leta 2019.

Objava analize prihaja tik pred srečanjem svetovnih voditeljev na podnebni konferenci COP28, ki bo konec meseca v Dubaju. Vse večja je namreč bojazen, da omejitve segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija ne bo mogoče doseči.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
 • LukaMB 23:08 23.november 2023.

  Kaj se dogaja z gorivom, katerega imamo za najmanj 1000+ let, zakaj je cena tako visoka? Savdijci so priznali, da je nafte toliko, da jo v svojem življenju ne moremo porabiti. Čemu tako drag liter nečesa, kar bi morala biti ...prikaži več osnova kot da piješ vodo? Točno tako je, kot je luckyss opisal, mi smo ovce in bogati nas prenašajo naokoli kot se le da.

 • bobubob 15:22 21.november 2023.

  Hja, revni pa razen sproducirati novo revolucijo ne znajo nič drugega? Kaj pa če bi vsak dan, namesto ždenja v coni udobja, vsak od teh revnih po svojih močeh sabotiral vsaj del 'navodil' oblastnikov? In manj ubogljivo sledil javnomnenjskim 'voditeljem' ...prikaži več' ? Pa bolj svoji zdravi pameti, če pa te ne morejo več najti, čeprav so zmogli odvreči svoj od prav teh bogatih vsiljeni 'pametni telefon', naj se posvetujejo s svojimi starejšimi znanci, prijatelji, ki jih je 'elita' razglasila za zarotnike?

 • Avatar Iuckyss
  Iuckyss 06:20 21.november 2023.

  Vsake toliko časa se zgodovina ponovi in to od kmečkih puntov dalje, ko se plebs naveliča izkoriščanja ablasti in jih pobesi, obglavi ali v novejših časih postreli...Tokrat gre spet vse v tej smeri, zato "elita" hiti z nadzorom, ki bi ...prikaži večbi onemogočil organiziranje zatiranih...