Svet
903 ogledov

Svetovno znanega aktivista z ladje odpeljali v lisicah

Aretacija okoljskega aktivista Paula Wattsona
1/2
twiitter/X Aretacija okoljskega aktivista Paula Wattsona
Na Grenlandiji aretiranega aktivista proti kitolovu bodo najverjetneje izročili Japonski.

Grenlandska policija je v nedeljo na podlagi mednarodnega naloga za prijetje, ki ga je izdala Japonska, aretirala legendarnega okoljskega aktivista in borca ​​proti kitolovu Kanadčana Paula Watsona.

73-letnega veterana so aretirali med pristajanjem njegove ladje v Nuuku, glavnem mestu Grenlandije, je sporočila tamkajšnja policija. Kot so zapisali, bo Watson preživel v priporu vse do odločitve o njegovi morebitni izročitvi Japonski.

Fundacija sporočila, da se je na plovilo, ki se je ustavilo, da bi natočili gorivo, vkrcalo več kot ducat policistov. Watsona so odpeljali v lisicah. .

25-članska posadka prostovoljcev je bila na poti v severni Pacifik na misijo prestrezanja nove japonske kitolovske ladje. "Aretacija naj bi bila povezana z nekdanjim rdečim alarmom, izdanim za predhodne intervencije kapitana Watsona proti kitolovu na območju Antarktike," so še sporočili.

"Dansko vlado pozivamo, naj izpusti kapitana Watsona in ne upošteva te politično motivirane zahteve," je v izjavi dejal Locky MacLean, direktor fundacije.

Watson, 73-letni kanadsko-ameriški državljan, je nekdanji vodja organizacije Sea Shephere, katere taktika neposrednega ukrepanja, vključno s spopadi s kitolovskimi ladjami na odprtem morju, je pridobila podporo številnih znanih svetovnih zvezdnikov, poleg tega so po njej posneli tudi resničnostni šov.

Watson, ki je Sea Shepherd zapustil leta 2022, da bi ustanovil lastno organizacijo, je bil tudi vodilni član Greenpeacea, a je leta 1977 zapustil zaradi nesoglasij glede njegove agresivne taktike.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 1
  • Enzgg4 11:26 22.julij 2024.

    Banda prekleta. Ob tem, da se ve, da Japonci izvajajo komercialni kitolov pod pretvezo znanstvenih raziskav.