Svet
2 ogledov

Tajski grozi protestniški krč

Rdeča barva je preplavila Bangkok. Oblasti zaenkrat proteste dovoljujejo, a so p
1/17
Žurnal24 main
Tajska opozicija hunti: razpišite volitve v 24 urah ali pa bo še huje. MZZ opozarja Slovence, naj se izognejo množičnim demonstracijam.

Okoli 80.000 v rdeče oblečenih demonstrantov se je zlilo na ulice Bangoka in med petjem pesmi plesom  in mahanjem z zastavami in transparenti, na katerih je upodobljen izgnani premier Thaksin Shinawatra, od vojaške oblast, ki je v rokah vojske, zahtevalo, naj nemudoma razpiše volitve ali pa lahko pričakujejo splošno stavko, ki bo ohromila celotno prestolnico.

Policija pričakuje, da se bo do večera zbralo okoli 150.000 ljudi, čeprav so organizatorji pričakovali milijon udeležencev. To bi lahko zelo prizadelo drugo najmočnejšo gospodarstvo v regiji, ki je v minulih dneh že beležilo precejšen upad tečajev. Vseeno pa politični analitiki menijo, da bo sedanji premier Abhisit Vejjajiva ostal na oblasti. Opozicija pričakuje, da bo Abhisit razpustil parlament in razpisal volitve, na kateri ima opozicija veliko možnosti za uspeh.

Iz večjih turističnih krajev zaenkrat ni informacij o napovedih demonstracij.

Protestniki, ki nameravajo protestirati še najmanj do srede, sicer vztrajajo, da bodo demonstracije mirne, čeprav je v pripravljenosti okoli 50.000 vojakov in policistov, ki so pripravljeni na nasilno posredovanje.

MZZ: Slovenci, bodite previdni
Zunanje ministrstvo zaradi zadnjih dogodkov slovenskim državljanom, ki bodo na Tajskem, svetuje izjemno previdnost ter izogibanje krajem demonstracij in zbiranj. Kot pojasnjujejo na MZZ, so se razmere na Tajskem v zadnjem mesecu po objavi odločbe vrhovnega sodišča o zasegu dela premoženja bivšega tajskega predsednika vlade Thaksina precej zaostrile. V središču Bangkoka sta tako 27. februarja ponoči eksplodirali dve bombi, napadi pa se lahko ponovijo.

Vrhunec demonstracij, ki naj bi trajale do srede, bo danes v okolici kraljeve palače v Bangkoku. Ker obstaja verjetnost, da lahko pride do eskalacije nasilja med  protestniki in policijo, Slovencem, ki se bodo v prihodnjih tednih zadrževali v Bangkoku in okolici, MZZ priporoča spremljanje informacij lokalnih medijev in po potrebi prilagoditev načrtovane poti.

Spor se vleče od leta 2006
Tajska je v nemirno obdobje stopila leta 2006, ko so v rumeno oblečeni protestniki zahtevali odstop tedanjega premierja Thaksina zaradi korupcijskih obtožb. Sledil je vojaški udar, vojska pa je vzpostavila svojo oblast, ki je Thaksina v odsotnosti obsodila na zaporno kazen. Leta 2008 so njegovi podporniki zasedli bangkoško letališče in zahtevali njegov povratek, a oblasti niso popustile. Thaksin živi v izgnanstvu v Dubaju in po nekaterih informacijah izdatno financira proteste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.