Svet
16226 ogledov

Tako je v Novigradu pobelilo ulice

Novigrad pena Facebook
Pojav, ki ga ne pomnijo.

V Novigradu so ob obali opazili gosto peno, ki jo je veter začel prenašati po bližnjih ulicah. Pojav, ki ga domačini vidijo prvič v življenju, je razviden iz posnetkov, ki jih deli Istramet.

Čeprav uradne razlage še ni, bi lahko bila vzrok za nastanek te pene po mnenju Nacionalne uprave za oceane in atmosfero hkratna kombinacija več dejavnikov – močnih valov zaradi vetra in visoke koncentracije organskega materiala v morju.

Zaradi nedavne ohladitve in povečanega vetra valovi udarjajo ob obalo in ustvarjajo turbulenco, ki ujame zrak v vodi. Nastanejo mehurčki, ki pa niso dovolj stabilni, da bi sami tvorili peno, ampak jim pomagajo razpadajoča flora in favna, cvetenje mikroalg, bakterije in glivice.

Uradna stran Novigrada je konec junija poročala o naravnem pojavu cvetenja morja v njihovem akvatoriju. Nastane ob določenih vremenskih razmerah, kot so spremembe temperature morja in večje količine padavin, ob povečanem vnosu hranilnih soli dušika in fosforja, ki služijo kot hrana fitoplanktonu.

Velike količine organske snovi naplavi na obalo, ko veliki cvetovi alg razpadejo v morju in po vzburkanju valov nastane pena. Hkrati se pri razgradnji planktonskih organizmov sproščajo površinsko aktivne snovi, ki omogočajo nastanek stabilne pene, ker obložijo zračne mehurčke in jih stabilizirajo ter preprečijo takojšnje pokanje in delujejo kot »lepilo«.

Prisotnost pene sama po sebi ni tveganje, lahko pa vsebuje onesnaževala in nevarne snovi, ki so že prisotne v morski vodi – kot so ogljikovodiki, sintetične površinsko aktivne snovi, pesticidi ali strupene alge.

strunjan Slovenija Nezaželeni gost v slovenskem morju. Kako se je znašla tukaj, še ni jasno. Hrvaška, Kvarner, morje, poletje Opozorilo Svet V Jadranu se širi nevarna, strupena riba

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • sam1 21:28 12.september 2024.

    Jim je naplavilo vsa drek,ki so ga nametali in nasrali v morje in ob obali to poletje......