Svet
4991 ogledov

Tako so dobili prodajalca avtov, ki je vrtel kilometre nazaj

Kilometri na števcu Marktplaats.nl
Lastnik avtohiše je obtožen, da je prevaral kupce. Prodajal jim je vozila, na katerih je prevrtel kilometre nazaj in tako kupce oškodoval za več tisoč evrov.

Lastnika avtohiše iz Sesveta na Hrvaškem so obtožili goljufanja kupcev. Prodajal jim je vozila, na katerih je prevrtel kilometre in s tem oškodoval kupce za več tisoč evrov. Obtožnica ga bremeni, da je takšno početje izvajal med decembrom 2020 in novembrom 2021. V tem obdobju naj bi iz tujine uvozil 12 avtomobilov in jih kmalu prodal naprej. Pred prodajo je prevrtel kilometre nazaj, da je lahko za avtomobile iztržil višjo ceno.

Na sled so mu prišli, ker je pri carinjenju in plačilu davka na motorna vozila v dokumentacijo vpisoval dejansko prevožene kilometre. Po tem pa je šele prevrtel kilometre nazaj. Na tehničnih pregledih niso ničesar posumili, saj je moški na podlagi ponarejene kilometrine opravil tehnični pregled in homologacijo vozila. Pooblaščeni uradniki niso podatkov, ki jim jih je posredoval, dodatno preverjali, ampak samo vpisali v dokumentacijo.

Avtomobile je prodajal prek spletnih oglasov. Kupci, ki so prišli v salon, niso ničesar slutili. Med preiskavo pa so nekateri spregovorili o težavah, ki so jih imeli s svojimi vozili.

Števec avtomobila | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Prevrtel do 50 tisoč kilometrov

Eden od kupcev je v začetku februarja kupil avtomobil peugeot 208. Dejansko število kilometrov, vpisanih v davčni napovedi za obračun in plačilo, je bilo 171.032. Ko ga je trgovec prodal stranki, je bilo v pogodbi zapisano, da ima avtomobil 123.260 kilometrov. Ocenjujejo, da je bil kupec oškodovan za okoli dva tisoč evrov.

Voznica, ki je februarja 2021 kupila vozilo hyundai i20, je bila oškodovana za okoli tisoč evrov. Ko je kupila avtomobil, je mislila, da ima ta 138.332 prevoženih kilometrov, izkazalo pa se je, da jih je v resnici imel 174.990. V večini primerov je trgovec število kilometrov zmanjšal za 30 do 50 tisoč kilometrov, s čimer je kupce oškodoval za med tisoč in pet tisoč evrov.

"Našel sem oglas za osebno vozilo peugeot 308 za 8.500 evrov v salonu v Sesvetu. Takoj naslednji dan sem odšel pogledat avto in se dogovorit z lastnikom za plačilo kupnine. Avto sem marca 2022 registriral," besede enega od opeharjenih kupcev povzema Index.hr. "Takrat me je policija obvestila, da so bili na avtomobilu prevrteni kilometri. Šlo naj bi za okoli 32.000 kilometrov, jaz pa sem takoj imel okvaro motorja. Moral sem plačati 11.000 kun (okoli 1.500 evrov, op. p.). Ocenjujem, da je bilo moje podjetje, na katero sem kupil avtomobil, oškodovano za 68.000 kun (okoli 9.000 evrov, op. p.)."

V primeru, da bo na sodišču spoznan za krivega, prodajalcu grozi zaporna kazen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • atamama 21:20 17.julij 2024.

    Saj ni treba daleč, preveriš malo VIN številko (plačaš) in ugotoviš, da je več slovenskih prodajalcev rabljenih ne za 50 temveč 3x50.... Drugi del pa je ''poštenost'' nemških, ki so se naučili naših ''navad''....

  • Kmodri_ 19:52 17.julij 2024.

    Ah ti hrčki!