Svet
2 ogledov

Taylor ukazal, naj pojedo sovražnike

Charles Taylor med procesom v Haagu Žurnal24 main
Nekdanji liberijski predsednik Charles Taylor, obtožen vojnih zločinov, je svojim milicam ukazal, naj jedo meso sovražnikov.

To je na sojenju proti Charlesu Taylorju, ki poteka na sodišču v Haagu, pričal njegov nekdanji vodja operacij in poveljnik vodov smrti Joseph Marzah - Zigzag . Dodal je, da jim je Taylor zabičal, naj v svarilo lokalnim prebivalcem jedo celo meso pobitih mirovnih pripadnikov ZN. Marzah se je spominjal, da so bile žrtve kanibalizma po navadi člani liberijskega plemena Krahn, iz katerega je prihajal Taylorjev predhodnik na predsedniškem položaju, pa tudi nekaj mirovnikov.

 
 

Rekel je, naj jih jemo namesto svinjine.

Marzah o Taylorjevem ukazu

 
Marzah, ki je pričal šele po tem, ko mu je sodišče obljubilo varnost zanj in za njegovo družino, je dodal, da člani paravojaških enot niso ničesar storili brez izrecnega Taylorjevega ukaza in da so vsakogar, ki je prekršil njegove zapovedi, ubili.

"Človeku smo prerezali vrat, ga odrli, vrgli glavo stran , vzeli meso in ga dali v lonec s soljo in poprom ..." je grozljive dogodke opisoval Marzah in povedal, da se sploh ne spominja, koliko moških, žena in otrok je sam poklal. Dodal je, da je na Taylorjev ukaz paral tudi trebuhe nosečnic.

Charles Taylor je leta 1989 začel šestletno državljansko vojno proti takratni oblasti v Liberiji. Državo je uspelo pomiriti šele mirovnim pripadnikom Afriške unije in Združenih narodov, Taylor pa je zmagal na sledečih volitvah.

Taylor je pred haaškim tribunalom obtožen podpiranja upornikov v sosednji državi Sierra Leone, in sicer jim je v zameno za diamante prodajal orožje. Uporniki v Sierri Leone so bili v državljanski vojni med letoma 1991 in 2002 znani po krutih zločinih nad civilisti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.