Svet
2670 ogledov

Te ribe doslej v Jadranu še ni bilo. Opazili so jo pri Reki

Acanthurus monroviae
1/2
Institut za oceanografiju i ribarstvo/FACEBOOK Acanthurus monroviae
Gre za vrsto kirurgov, ki sicer naseljuje vzhodni Atlantski ocean.

Hrvaški inštitut za oceanografijo in ribištvo je sporočil, da so v Jadranu opazili ribo, ki je na tem območju doslej še ni bilo. Gre za vrsto kirurgov (Acanthurus monroviae), ki sicer naseljuje vzhodni Atlantski ocean od Maroka do Angole. 

Od leta 1987 se je v Sredozemskem morju začela pojavljati ta morska riba, število najdb te vrste pa je sčasoma naraslo do te mere, da se domneva, da ima stalno populacijo v južnem delu. Nedavno so jo našli celo pri Krimu v Črnem morju, navaja inštitut.

Letos so več primerkov opazili pri Kostreni blizu Reke. “Seveda ne moremo sklepati, kako so se te ribe znašle v okolici Reke, trenutno lahko rečemo le, da v našem morju plava riba, ki je še ni bilo,” so še zapisali na inštitutu.

Prehranjuje se predvsem z rastlinsko hrano, včasih pa tudi z majhnimi nevretenčarji. V dolžino zraste do 45 cm. V kolikor opazite to ribo, nam prosim sporočite, če jo najdete v svojem ulovu, jo shranite za nadaljnjo analizo, zelo bi nam prišla prav," so še zapisali na inštitutu.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 09:35 07.avgust 2024.

    Kaj je pri tej ribi tako posebnega, da si je zaslužila biti na Žurnalu? Saj pa ne živi samo v V Atlantiku, v celotnem Sredozemskem morju je že dolgo prisotna, poleg tega pa tudi ob obalah Brazilije. Je za jest, ...prikaži več je nevarna al kaj je na njej tako nenavadnega?