Svet
11631 ogledov

Terme Tuhelj: Reševalna vozila zaradi opeklin stalno odvažala turiste, tudi Slovence

24sata
Po evakuaciji iz Term Tuhelj 16 hospitaliziranih, dostavljavec naj bi pomotoma polil kislino. Očividci pravijo, da je v trenutku nastala velika zmeda in panika. Reševalna vozila so zaradi težav z dihanjem in opeklin stalno odvažala ljudi v bolnišnico, tudi slovenske turiste, poročajo hrvaški mediji.

Iz Term Tuhelj v hrvaškem Zagorju, ki je priljubljeno letovišče tudi slovenskih družin, so v petek pozno popoldne evakuirali obiskovalce vseh bazenov, saj je prišlo do uhajanja neznane snovi. Ljudje, ki so bili evakuirani, so se večinoma pritoževali zaradi težav z dihali in kožo, celo zaradi opeklin, navedbe Centra 112 navaja hrvaški spletni portal Index.hr. V bolnišnico so sprejeli 16 oseb. Ena je mladoletna, stara 15 let. Po navedbah zdravnikov pa ni v respiratorni nevarnosti, navaja Index, kjer še pišejo, da je ena oseba na intenzivni negi, dve pa na kisiku.

Bazen Magazin Bazen: Oči vas ne pečejo zaradi klora, temveč zaradi …

Priča dogodka je za hrvaški spletni portal povedala, da je v trenutku nastal kaos. Nekdo naj bi kričal, da je uhajal klor. Obiskovalka je za hrvaški RTL opisala, da je videla žensko, ki je pila vodo in bruhala. Na koncu je nastal kaos. Na parkirišču je zagledal moškega, ki mu je bilo slabo, nato pa ga je odpeljal reševalec.

 | Avtor: 24sata 24sata

"Pristopila sem do hotelskega delavca, oblečen je bil v delavsko uniformo, bil je ves umazan. Vprašala sem ga, ali kaj pušča, pa je rekel, da ne. Takrat se je pojavil drugi moški in začel kričati nanj: 'Pojdi ven hitro, pušča, hitro ven!' Iskreno povedano, ne vem, kaj se je zgodilo, ampak v nekem trenutku mi je postalo tudi malo slabo. Zavohala sem močan vonj, a to ni bil tisti klor, ki ga zavohaš v bazenih, bil je bolj intenziven. Kot, da bi se nekaj drugega pomešalo s klorom,« je dejala.

Otroci v bazenu Nasveti zdravnice Zdravje Zaradi klora pogosto prihaja do vnetja ušes

Polila se je kislina

O nesreči je spregovoril tudi direktor Term Tuhelj Vasja Čretnik. "Izredno nam je žal za novonastalo situacijo. Sočustvujemo z vsemi, ki so čutili kakršne koli posledice tega neljubega dogodka. Poudariti moramo, da je šlo za nenamerno napako zunanje službe, in ne zaposlenih v Termah Tuhelj,« piše v sporočilu, ki ga navaja Index.

Kopanje v bazenu Magazin Zato se je treba po skoku v vodo temeljito oprhati!

"Okoli 18. ure je dostavljavec kemikalij dostavil natrijev hipoklorit, s katerim čistimo bazensko vodo, ki jo hranimo v strojnici bazena. Med dostavo je dostavljavec pomotoma polil pH kislino in v trenutku je prišlo do kemične reakcije v zrak, ki se je po prostorih začel širiti proti savnam in wellnessu. Moramo opozoriti, da situacija nima nobene zveze z bazensko vodo,« je povedal Čretnik.
Pravi, da so takoj sledili protokolu nesreče in začeli evakuacijo.

 | Avtor: 24sata 24sata

Reševalno vozilo "Tu je kaos" Svet Evakuacija toplic

"Vodja tehnične službe je bil v nekaj minutah na kraju nesreče in je skupaj z ostalimi zaposlenimi deloval preventivno v skladu z vsemi protokoli. Sočustvujemo s situacijo. Naši zaposleni so situacijo zelo dobro obvladali, kar je tudi posledica naših pogostih vaj evakuacije in reševanja, zaradi česar ni bilo hujših posledic za zdravje gostov,« je še povedal Čretnik.

Napovedal je še, da bo letovišče v soboto delovalo normalno.
 

Komentarjev 3
  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 10:56 20.avgust 2022.

    Na kemijo se dokaj dobro spoznam, ampak za pH kislino pa še nisem slišal. Mogoče so se zastrupili z dividikovim monoksidom, hehehe!

  • Avatar luckyss
    luckyss 10:34 20.avgust 2022.

    Malo bolj strokoven članek bi pa res lahko skupaj spravili..Npr. "Delavec, ki skrbi za vodo je v zbiralnik, ki vsebuje natrijev hipoklorit NaClO verjetno pomotoma vlil žvepleno kislino, ki se uporablja za uravnavanje Ph vode. Nastal je strupeni plin klor, ...prikaži večor, ki povzroča opekline na koži in poškodbe pljuč.. NaClO+H2SO4 je enako Cl2 +H2O..