Svet
3 ogledov

Terminator, suhe noge in boj do konca

Kljub napornemu urniku se je Obama v petek popoldan iz Missourija z letalom vrni Žurnal24 main
Le tri dni pred volitvami ameriškega predsednika je vročica na vrhuncu. Barack Obama, kateremu se je McCain znova približal, napoveduje boj do konca.
 

Ključne države:

Obama nadzoruje že veliko zveznih držav. Za končno zmago in dovoljšnje število elektorskih mest (270) pa po trenutnih predvidevanjih potrebuje še zmago v eni izmed sledečih držav: Ohio (20 elektorjev), Virginia (13), Severna Karolina (15), Florida (27).

V vseh mu ankete kažejo bolje kot McCainu, ki pa še ohranja upanje na presenečenje.

Oba kandidata zadnje dni pred torkovim finalom križarita po zveznih državah, v katerih ankete kažejo na neodločen izid. Demokratski kandidat, 47-letni  Barack Obama, je tako v Missouriju svoje privržence opozoril, naj ne mislijo, da je volitev že konec. "Še umazano bo. Vse nam bodo vrgli v obraz, zato se moramo v naslednjih dneh še posebej potruditi. Vsak izmed vas mora voliti in vi morate priskrbeti še pet tistih, ki bodo volili,“ je grmel z govorniškega odra v mestu Columbia.

Ta konec tedna bo senator iz Illinoisa preživel v Coloradu, Nevadi in Missouriju, odpravil pa se bo tudi v Arizono, od koder prihaja njegov nasprotnik, republikanec Johna McCaina. Ta se bo v naslednjih dneh posvetil Indiani in Ohiu.

Arnold Schwarzenegger je zastavil svoje ime za republikanskega kandidata. © Reuters

 

Terminator bi Obamo učil počepov
72-letnemu McCainu je v petek v Ohiu, ki je ključna država za osvojitev dovoljšnega števila elektorjev enega ali drugega kandidata, ob bok stopil kalifornijski guverner in nekdanji filmski igralec Arnold Schwarzenegger. McCaina je označil za pravega akcijskega junaka, ki je v vietnamskem ujetništvu preživel več časa kot Obama v ameriškem senatu.

"Vsako leto organiziram tekmovanje v body-buildingu Arnold classic. Predlagam, da se ga udeleži tudi senator Obama, saj mora nekaj napraviti s tistimi svojimi suhimi nogami. Ukazal mu bom, naj naredi nekaj počepov," se je nekdanji prvak v body-buildingu Schwarzenegger pošalil na račun temnopoltega Obame.

V teh dneh gre za med vse, kar je povezano s kandidati. Na fotografiji prodajalec kondomov v New Yorku s podobami Palinove, McCaina in Obame. © Reuters

 
Odprt boj do konca
McCain kljub slabim napovedim javnomnenjskih raziskav še zdaleč ni vrgel puške v koruzo. "Povem vam, da bom zmagal tukaj v Ohiu in po vsej državi," je privržencem dejal v mesu Hanoverton. "Spet boste prizorišče glavne bitke. Vi boste odločali, potrebujem Ohio, potrebujem vas," je dejal McCain
.

Da bo boj odprt do konca, pričajo tudi zadnji podatki javnomnenjskih raziskav. Po nekaterih podatkih se McCain v ključnih državah počasi približuje Obami. Kdo bo osvojil potrebnih 270 elektorskih glasov, bo jasno v torek.

Za oddajo glasu čakali tudi več ur
Medtem so nekateri Američani že podali na predčasne volitve, ponekod so morali za oddajo glasovnice čakati tudi več ur. V Georgii je volila že tretjina volilnih upravičencev, v Indiani desetina, velik odziv na predčasnih volitvah pa beležijo tudi v Ohiu, eni od držav, ki bo odigrala ključno vlogo za izid volitev.
Visoka volilna udeležba na predčasnih volitvah  je dober znak za demokratskega predsednika, kije veliko energije v volilni kampanji porabil za prepričevanje Američanov, naj se odpravijo na volišča.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.