Svet
7 ogledov

Teta iz Kenije ogrozila Obamo

McCain še vedno upa, da lahko preseneti in dobi elektorske glasove v ključnih dr Žurnal24 main
Dva dni pred volitvami v ZDA kandidata Obama in McCain intenzivno krožita po nekaterih še neodločenih državah, vmes pa najdeta čas tudi za reševanje peripetij.

Čeprav demokratski kandidat Barack Obama ostaja v prednosti v ključnih državah, pa ena izmed anket kaže, da se mu republikanski tekmec John McCain približuje, kar obeta tesen rezultat.

Obama je soboto dopoldan preživel v zvezni državi Nevadi, vmes skočil v Kolorado, popoldan pa je bil že v Missouriju, v katerem se je z volilci srečeval že v petek. Opominjal je, da njegov tekmec republikanec John McCain ponuja program, ki je nadaljevanje dosedanje ekonomske in zunanje politike administracije Georgea Busha. "Le še nekaj dni nas loči od spremenjene Amerike. Ne smemo popustiti v teh zadnjih trenutkih, preveč je na kocki," je dejal privržencem v mestu Springfield.

V istoimenskem mestu, le da je to v zvezni državi Virginija, je sobotno dopoldne preživel tudi republikanski tekmec John McCain, ki je volilce pozival, naj se udeležijo volitev. Obenem je spomnil na Obamin program, ki po njegovem prinaša Američanom predvsem višje davke.

Obama bo danes nadaljeval turnejo v Ohiu, McCain pa v Pennsilvaniji.

Oba tabora s polno paro
Zelo dejavna sta tudi podpredsedniška kandidata. Demokrat John Biden je iskal podporo volilcev v Ohiu, zgodovinsko eni najpomembnejših držav, potrebnih za zmago. Republikanka Sarah Palin pa je prepričevala ljudi na Floridi, ki je pred osmimi leti določila Busha za zmagovalca, tokrat pa ankete kažejo na vodstvo demokratov.

Mašineriji v obeh taborih medtem delujeta s polno paro. Na tisoče prostovoljcev sodeluje v novačenju volilcev prek telefonskih klicev, deljenjem brošur in hojo od vrat do vrat. Republikanci se poslužujejo tudi avtomatskih telefonskih klicev, v katerih opozarjajo na temne plati Obamovega programa. Samozavestni Obama izvaja močno oglaševalsko kampanjo celo v tradicionalno republikanskih državah, kot so Georgia, Severna Dakota in Arizona.

Obami se je na odru v Missouriju pridružila družina. © Reuters

 
Obamina teta ilegalno v ZDA
47-letni Obama je moral v soboto odgovarjati tudi na kritike glede svojih sorodnikov. Izvedelo se je namreč, da njegova 56-letna teta, polsestra njegovega očeta in doma iz Kenije, ilegalno prebiva v Bostonu. Obama je dejal, da tega ni vedel, obenem pa je pozval k spoštovanju zakonov v vsakem primeru. Njegovi demokratski kolegi so že napadli zvezno agencijo za imigracije, češ da je nekdo v njej namerno izdal podatek v javnost z namenom škodovanja Obami.

McCain se je v soboto zvečer udeležil znane televizijske oddaje Saturday Night Show in se šalil na svoj ter tekmečev račun. V podtonu je spomnil na drago Obamino kampanjo, ko je ta pred dnevi na treh glavnih televizijskih postajah predvajal polurne oglase. "Mi nimamo denarja in si lahko privoščimo le QVC [ameriška različica Top Shopa, op. a. ]", je dejal McCain. 

Še zadnjič pred torkovimi volitvami se je v radijskem nagovoru oglasil tudi predsednik George Bush in pozval državljane k udeležbi na volitvah. Ta bo po javnomnenjskih raziskavah zelo visoka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.