Svet
4 ogledov

Tibet obsojen na smrt

Dalajlama se bo posvečal le še duhovnim zadevam. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kitajski režim bo Tibet kmalu obsodil na smrt, je opozoril tibetanski duhovni voditelj dalajlama.

"Tibetanci so prejeli smrtno obsodbo. Ta starodaven narod in njegova kulturna dediščina umirata," je po dalajlama dejal v Tokiu, kjer se udeležuje tedna pogovorov o duhovnosti.

Že pred nekaj dnevi je sicer v luči novega kroga pogajanj med tibetanskimi in kitajskimi predstavniki dejal, da je izgubil upanje v produktiven dialog s Pekingom.

Obisk na Japonskem je za dalajlamo prvo potovanje od nedavnih bolezenskih težavah, zaradi katerih je nekaj dni preživel v bolnišnici v New Delhiju, kjer so mu odstranili žolčne kamne.

"Vladata strah in teror"
"Danes je položaj podoben vojaški okupaciji celotnega tibetanskega ozemlja. Strah, teror in kampanje za politično prevzgojo povzročajo veliko trpljenja," je dodal 73-letni Nobelov nagrajenec, ki je še pred odhodom iz Indijske Dharmsale, kjer v izgnanstvu živi od leta 1959, dejal, da v pogajanja s kitajskimi oblastmi polaga le malo upanja.

Obenem je v Tokiu tudi napovedal, da po več desetletjih političnega in verskega boja odhaja v nekakšen pokoj. "Ne nameravam se popolnoma upokojiti, a trenutno v pogajanjih s kitajskimi oblastmi ne morem več prevzeti neposredne odgovornosti. Moj položaj je popolnoma nevtralen," je pojasnil dalajlama.

O prihodnjem političnem pristopu pri pogajanjih s Pekingom bodo tibetanski predstavniki razpravljali na srečanju v Dharmsali 17. novembra. Srečanje bi lahko prineslo veliko spremembo v strategiji pogovorov s Kitajsko, ki v Tibetu s trdo roko vlada od začetka 50. let preteklega stoletja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.