Svet
6 ogledov

Tihotapci poskrbeli za Šešlja

Vojislavu Šešlju zaradi nespoštovanja sodišča in izdaje imen zaščitenih prič gro Žurnal24 main
Vojislav Šešelj bo moral plačati 250 evrov kazni, saj je v svoji priporniški celici skrival nedovoljene predmete.

Med preiskavo celice haaškega obtoženca v Scheveningnu so našli dva bankovca za 500 evrov, 19 telefonskih kartic ter dve računalniški disketi.

Zaporniki lahko denar hranijo samo na bančnih računih, ne smejo pa imeti pri sebi gotovine, saj želi sodišče preprečiti morebitno podkupovanje ali kake druge nezakonite dejavnosti. Sodišče je ocenilo, da so vodji Srbske radikalne stranke denar nezakonito pritihotapili v zapor, prav tako telefonske kartice, saj jih v zaporu ni mogoče kupiti. Diskete pa so mu zaplenili, ker niso bile označene, kar je prav tako v nasprotju s pravili.

Šešlju pritožba nad kaznijo ni pomagala, saj je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije ugotovilo, da je postopek preiskave in kazni v celoti potekal v skladu s pravili.

52-letni Šešelj se je haaškemu sodišču predal februarja 2003. Obtožnica poveljnika srbskih četnikov in voditelja radikalne stranke bremeni sodelovanja v skupinskih zločinskih dejavnostih v BiH in na Hrvaškem med vojno v letih 1991-1995, katerih namen naj bi bila trajna razselitev nesrbskih prebivalcev z večjih območij na Hrvaškem in v BiH, ki bi bila nato priključena novi srbski državi, kot tudi z ozemlja Vojvodine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.