Svet
17 ogledov

To je 105-letna begunka iz Afganistana, ki je prečkala tudi Slovenijo

afganistanka Channel 4
Bibihal Uzbeki je pred dvaindvajsetimi dnevi zapustila rodni Kunduz v Afganistanu, dvajset dni je bežala prek gora, puščave in morja, pred dvema dnevoma pa vendarle dosegla begunski center v hrvaškem Opatovcu.

To je moja babica, je za britanski Channel 4 povedal Muhamez Mizai in dodal: "Stara je 105 let, v naši družini, ki beži, je skupaj 17 ljudi, tudi oče, ki je star 67 let. Radi bi prišli na Švedsko."

afganistanka | Avtor: Channel 4 Channel 4

Hrvaške oblasti so po preverjanju dokumentov potrdile, da je Afganistanka res stara 105 let.

"Ostala sem brez doma, begunka sem, na poti že zelo dolgo časa. Veliko težav smo imeli na poti. Tudi padla sem, še vedno imam brazgotine na glavi," je povedala.

Uzbekijeva je z družino že prečkala Slovenijo, upa, da bodo kmalu prispeli na Švedsko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Lunca 22:19 29.oktober 2015.

    Včasih pomislim, da ni morda ves ta nenaden naval del specialne vojne s strani mudžahedinov, ki so izkoristili tudi pohlep evropskih tajkunov, katerim zelo prav pride zelo poceni delovna sila. Nekakšen trojanski konj oz. ustvarjanje razmer, v katerih bo naslednji ...prikaži več korak Isis močno olajšan? Zgodovina je znana in se ponavlja, prihodnost pa vseeno polna presenečenj in nepredvidljiva...

  • Lunca 22:15 29.oktober 2015.

    Pa vendarle, kdo je vse te ljudi prepričal, da se v Evropi cedita mleko in med? Prav nič nimam proti, da se jim pomaga, groza me je, ko poslušam, kakšne težave so morali prestati na svoji poti, da so rešili ...prikaži več golo kožo. Smilijo pa se mi tudi že vnaprej, ker vsem očitno ne bo odobren azil. Niso vsi med njimi begunci iz vojnih področij in niso vsi politično, versko in spolno diskriminirani. Kakšne rešitve se bodo iskale za tiste, ki jih bodo zavrnili v njihovih prošnjah in se bodo nedvomno upirali? Pomislite: vsa ta dolga, mučna pot in vsi stroški zaman?!

  • Avatar Zala
    Zala 21:45 29.oktober 2015.

    Ne vem koliko je kdo gospo častitljivih let prepričeval, da krene na pot, a če pomislim, da je afganistanska družba strogo pariarhalna, ji drugega tudi ni preostalo. Moški so se odločili, da gredo in ženske jim hočeš-nočeš morajo slediti. Ženska ...prikaži več v takem okolju enostavno ne more preživeti sama. Za starko ne bi nihče poskrbel, pomeni, da bi jo prepustili usodi Narave, kar pa kot povezana družina ne morejo storiti. ...... ....... ....... ..... Želim, da bi družina srečno prispela na cilj in doživela vsaj nekaj tistega kar pričakujejo, da jih tam čaka.