Svet
34 ogledov

To so najboljše fotografije preteklega leta

Najboljša fotografija leta 2013
1/13
John Stanmeyer
Najboljša fotografija leta prikazuje migrante na obali, ki s telefoni ponoči lovijo signal.

Avtor fotografije leta 2013 je Američan John Stanmeyer, ki je za agencijo VII in National Geographic v afriškem Džibutiju ustvaril nočni posnetek migrantov. Ti na obali z mobilnimi telefoni "lovijo" poceni signal iz sosednje Somalije, da bi priklicali sorodnike. 

Med najboljšimi tudi Srb

Srbski fotograf Goran Tomašević je za tiskovno agencijo Reuters posnel serijo fotografij iz Sirije. Na mednarodnem fotografskem natečaju World press photo je zanje prejel prvo nagrado. 

Fotografije prikazujejo sirske upornike 30. januarja preteklo leto, ki se pripravljajo na napad na režimsko vojsko. Med pripravami njihovega vodjo ustreli ostrostrelec, kolegi pa ga poskušajo odvleči na varno. Nadaljujejo z napadom, vanje pa prileti nasprotnikov izstrelek. Ko se prah poleže, se vrnejo k ranjenemu vodji, ki je medtem zaradi poškodb že umrl. 

Mednarodni natečaj 

Na natečaju je sodelovalo 5.754 fotografov iz 132 držav, ki so posneli in predstavili kar 98.671 fotografij. Natečaj World Press Photo ima sicer zelo dolgo tradicijo. Pripravljajo ga od leta 1955, v tem času pa ga niso izvedli le v letih 1959, 1961 in 1970.

 

Vse nagrajene fotografije si lahko ogledate tukaj

 

Komentarjev 1
  • brenco 21:42 14.februar 2014.

    In zakaj imajo vse "najboljše" fotografije negativen predznak? Ljudje res vidimo najlepše v slabem?