Svet
19165 ogledov

Tragedija šestletne Hind: "Tako me je strah, prosim pridite pome!"

Riad Najib vojna v Gazi
1/8
Profimedia
Deklica kot edina preživela tri ure čakala in klicala na pomoč. Ko je ta končno lahko prišla, se je zgodilo nepredstavljivo. Šele po 14 dneh so lahko prišli do trupel.

Šestletno Palestinko, ki je kot kaže edina preživela prvotni napad na njihov avto v mestu Gaza, so po dveh tednih končno našli. Mrtvo med trupli njenih sorodnikov in medicinskega osebja, potem ko jih je tri ure v agoniji prosila za pomoč. Svojci in reševalci izraelsko vojsko obtožujejo načrtnega vojnega zločina.

"Tank je tik poleg"

Svet je v soboto obšla tragična zgodba šestletne Hind Rajab. 29. januarja se je v mestu Gaza v istoimenski pokrajini, kjer že mesece divja nebrzdan spopad med izraelsko vojsko in pripadniki palestinskih gibanj, peljala v avtomobilu s sorodniki. S stricem, teto in bratranci so želeli z vozilom pobegniti pred napredujočo izraelsko vojsko, njena mati in starejši sorojenci so bežali peš. 

Avto so napadle izraelske sile. 15-letni bratranec v avtu je po prvem napadu poklical na pomoč Palestinski Rdeči polmesec, ki pod zaščito Ženevske konvencije opravlja reševalno službo na palestinskih območjih. Fant je po telefonu povedal, da so njegovi starši in sorojenci mrtvi, ter dodal: "Streljajo na nas. Tank je tik poleg." Nato je nenadoma utihnil, zaslišalo se je streljanje. 

Riad Najib vojna v Gazi | Avtor: Profimedia Profimedia

Riad Najib vojna v Gazi | Avtor: Profimedia Profimedia

Tri ure kalvarije, nato strašen epilog

V prerešetanem avtu je očitno edina živa ostala le še mala Hind. Rdeči polmesec je javno objavil kar triurni posnet pogovor med njo in dispečersko službo, med katerim je ves čas rotila za pomoč. "Pridite pome. Ali lahko pridete in me vzamete? Tako me je strah!", je v slušalko jokalo dekletce.

A pri Rdečem polmesecu niso mogli ukrepati, saj jim izraelska vojska ni želela zagotoviti varnega prehoda. Tri ure so čakali, da so dovoljenje z izraelske strani končno dobili. Nato je dvočlanska ekipa prve pomoči tudi sama postala tarča izraelskih vojakov. "Povedala sta nam, da sta prispela do vozila in da že vidita Hind v avtu. Nato sta opazila na sebi laserske točke izraelskega orožja. Zaslišali smo močno streljanje, lahko da je bila eksplozija. Takrat smo izgubili stik z njima," je povedala predstavnica Rdečega polmeseca. 

Riad Najib vojna v Gazi | Avtor: Profimedia Profimedia

Vse odtlej so zaman želeli ugotoviti usodo tako male Hind kot svojega osebja, čeprav so se trudili na vso moč in na različne načine. Šele ko se je izraelska vojska iz tega območja Gaze zjutraj umaknila, so lahko začeli z intenzivnim iskanjem po popolnoma razrušenem mestu. Kmalu so javnost obvestili o bridki usodi vseh pogrešanih.

Objavili so fotografije popolnoma zgorele in zverižene lupine reševalnega vozila z jasno vidnimi oznakami. V njem sta umrla oba člana reševalne ekipe. Malo naprej so posnetki s prizorišča pokazali zrešetano črno kio, v katerem je Hind bežala skupaj s sorodniki. V avtu je bilo šest trupel, na vseh so bile sledi strelov in eksplozij.

"Koliko mater mora še čutiti takšno bolečino?"

Po poročanju BBC je Palestinski Rdeči polmesec v izjavi odkrito obtožil izraelsko vojsko, da je načrtno napadla reševalno vozilo navkljub temu, da so izraelski strani pravočasno predali koordinate Hind ter dobili dovoljenje za prost prehod. 

Mati je hčerko ves ta čas zaman čakala v bolnišnici. "Na sodni dan bom pred Bogom klicala na zagovor vsakogar, ki je slišal moj klic in klice moje hčerke, pa je ni rešil," je za BBC povedala skrušena mati, medtem ko je v rokah držala hčerkino malo rožnato torbico z njenimi stvarmi. "Koliko mater mora še čutiti takšno bolečino? Koliko otrok še želite, da umre?", je spraševala zahodno javnost. 

BBC in Guardian poročata, da sta kontaktirala izraelsko vojsko in prosila za pojasnila, kaj se je dogajalo 29. januarja. Odgovora še niso prejeli. Izraelska stran je sicer večkrat trdila, da pripadniki Hamasa z reševalnimi vozili prevažajo strelivo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:11 11.februar 2024.

    Tanja še vedno iskreno in brezpogojno podpira Izrael. In svojega sekretarja, ki se je revež zapufan in zdaj za odplačilo nujno potrebuje dobro plačano službo.

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 05:10 11.februar 2024.

    Zgleda, da je medijem dovoljeno objavljati takšne žalostne zgodbe s palestinske strani, kar je absolutno prav...Ruski civilisti v Ukrajini tega privilegija niso imeli, žal zato gledamo pobijanje v Ukrajini in propad EU, ki je že viden.. https://old.delo.si/svet/krize/vsi-o-parizu-o-umorih-nasih-deklet-pa-nihce.html

  • LukaMB 22:10 10.februar 2024.

    Save the dog to bite you! Tako smo reševali tele žideke, sami pa so sedaj postali stekli psi.