Svet
6 ogledov

Tragična usoda malega grbavca

Mali kit je več dni krožil okoli neke jadrnice in se v iskanju hrane skušal pris Žurnal24 main
Izgubljenega mladiča kita grbavca, ki je neko jadrnico pred avstralsko obalo pri Sydneyju zamenjal za svojo mater, bodo morali okoljevarstveniki uspavati.

Mladič, ki so ga poimenovali Colin, je namreč premlad za samostojno življenje, umetno hranjenje pa ni mogoče. Testi so pokazali, da je dvetonski kit star le dva do tri tedne, na telesu ima vidne sledove ugrizov morskih psov in težko diha.

Zaradi izčrpanosti verjetno ne bi preživel še enega dneva, zato so se pristojne službe odločile, da Colina preko noči uspavajo z injekcijo.


Vse ideje zaman

Oblasti so se zelo trudile, da bi rešile malega kita. Jadrnico, okoli katere se je mali kit neprestano zadrževal zadnje dni, so odvlekli na odprto, da bi se tam ločil in poiskal živali svoje vrste, a to ni obrodilo sadu. Avstralska vojska je nato ponudila na razpolago posebno blazino, s katero bi žival odpeljali do katere izmed bližnjih jat grbavcev. Vendar pa so strokovnjaki to zamisel zavrgli, saj velike samice skoraj zagotovo ne bi posvojile tujega mladiča.

Dogajanje okoli mladega kita je popolnoma prevzelo avstralsko javnost, ki je sploh zelo naklonjeno kitom in je ena največjih nasprotnic kitolova. Tako se Avstralci množično udeležujejo opazovanj kitov med njihovo vsakoletno migracijo iz toplih avstralskih voda v morje ob Antarktiki, bogato s hrano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.