Svet
2 ogledov

Trnova pot olimpijske bakle

Na znamenitem mostu Golden Gate pred San Franciscom so že izobesili "pozdrav" ba
1/20
Žurnal24 main
Kitajska je protestnikom, ki ovirajo potovanje olimpijske bakle, zatrdila, da jim ne bo uspelo očrniti ugleda države. Medtem se v San Franciscu pripravljajo na dobrodošlico.

Uradni Peking je proteste v Londonu in Parizu označil za podle, uradni kitajski mediji pa so v nasprotju z dosedanjim molkom celo prikazali dogodke. Krivdo za proteste, ki naj bi na državo metali črno luč, so Kitajci naprtili tibetanskim "separatistom".

Oglasil se je tudi mednarodni olimpijski komite in protestnike pozval, naj spoštujejo olimpijski ogenj kot simbol združevanja. Pot olimpijskega ognja je v Londonu v ponedeljek spremljala množica tibetanskih podpornikov, ki so vpili: "Sram naj te bo, Kitajska!" Med torkovo potjo po Parizu pa so morali organizatorji zaradi demonstrantov baklo celo nekajkrat ugasniti in jo umakniti na avtobus.

V ZDA ogenj tudi v predvolilni tekmi
Olimpijski ogenj bo pot proti Pekingu nadaljeval v ameriškem San Franciscu. Tam se tako oblasti kot tudi tibetanski podporniki že pripravljajo na proteste. Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je celo pozvala predsednika Georgea Busha, naj bojkotira udeležbo na avgustovski otvoritvi iger, vendar Bela hiša poziv za zdaj zavrača.

Protesti zaradi bakle sledijo nasilnim demonstracijam v Tibetu pred mesecem dni, na katerih je lokalno tibetansko prebivalstvo zahtevalo konec polstoletne represije kitajskih oblasti. Slednje so za podpihovanje protestnikov obtožile dalajlamo, ki že desetletja živi v Indiji, vendar je ta zanikal kakršnekoli povezave s pobudniki demonstracij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.