Svet
28 ogledov

Tudi Hrvati bi radi razkazali orožje

Vojaška Parada v Beogradu EPA
Dan po vojaški paradi v Beogradu, ki si jo je ogledal tudi ruski predsednik Putin, so s hrvaškega obrambnega ministrstva pricurljali podatki, da naj bi podoben prikaz opremljenosti vojske – parada bi lahko bila še bolj razkošna – organiziral tudi Zagreb.

Vojaško parado naj bi hrvaške oblasti načrtovale za prihodnje leto, ob 20. obletnici operacije Nevihta, s katero sta hrvaška vojska in policija osvobodili velik del Hrvaške in praktično končali vojno, piše Jutarnji list.

Hrvaško obrambno ministrstvo že dlje časa razmišlja, kako bi dostojno obeležili največjo zmago v vojni z agresorsko JLA. Razmišljajo o veliki vojaški paradi na kateri bi sodelovali pripadniki vseh rodov vojske: od navadnih vojakov do mornarice, padalcev in specialnih enot. Uradni Zagreb nima odgovora le še na eno vprašanje – kje se bo parada zgodila, še pišejo pri Jutarnjem listu.

Oborožitev nazadnje razkazali leta 1995

Hrvati so zadnjo večjo vojaško parado organizirali leta 1995 na dan državnosti na Jarunu, v jugozahodnem delu Zagreba, ko je hrvaško obrambno ministrstvu želelo s prikazom oborožitve ustrahovati okupatorja. A Jarun zdaj najverjetneje ni primerna lokacija, ugibajo pri Jutarnjem listu, češ da je prizorišče premajhno.
 
Malo možnosti je tudi, da bi orožje razkazovali v Kninu, je pa velika verjetnost, da bodo hrvaške oblasti za parado izbrale eno od dalmatinskih mest; Split ima denimo tudi vojaško pristanišče. Hrvaški novinarji so se dokopali tudi do podatka, da imajo organizatorji proste roke, ko gre za stroške. Na proslavi se gotovo ne bo varčevalo, so še zapisali. 
Komentarjev 1