Svet
30 ogledov

Tunizija: prve volitve po revoluciji

Tunizija. EPA
V Tuniziji, kjer se je januarja začela arabska pomlad, danes potekajo zgodovinske volitve, na katerih bodo državljani izvolili člane skupščine, ki bo v letu dni pripravila novo ustavo. Za 217 sedežev v ustavodajni skupščini se bo potegovalo več kot 10.000 kandidatov.

Približno 7,3 milijona volilnih upravičencev čaka 1400 kandidatnih list: 787 strankarskih list, 583 neodvisnih kandidatov in 50 volilnih koalicij. Med kandidati je polovica žensk.

Nova ustava, ki jo bo pripravila skupščina, bo tretja po tistih iz leta 1861 in leta 1959. Določila bo, kakšna vlada bo v prihodnje prevzela vodenje doslej neomajno sekularne države. Skupščina bo izbrala tudi začasnega predsednika, ki bo imenoval premiera in vlado za čas, ko bodo delegati pripravljali novo ustavo.

Največ glasov bo po napovedih prejela islamistična stranka Ennahda (Prerod), vendar je volilni sistem zastavljen tako, da bo v proces priprave nove ustave vključenih čim več strank in torej daje prednost manjšim skupinam z manj finančnimi sredstvi.

Večina še ne ve, koga bo glasovala

Med več kot 100 registriranimi političnimi strankami se jih bo v skupščino sicer uvrstila le peščica. Napredna demokratska stranka (PDP), katere vodja Ahmed Nejib Chebbi je bil glasen kritik Ben Alija, se je predstavljala kot glavna alternativa Ennahdi in bo verjetno zasedla drugo mesto.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da večina Tunizijcev ne ve, za koga bo glasovala na volitvah, ki jih bo spremljalo okoli 5.000 domačih in 530 mednarodnih opazovalcev.

Volišča bodo odprta do 19. ure (do 20. ure po srednjeevropskem času). Štetje glasov se bo začelo takoj po zaprtju volišč, izidi pa naj bi bili znani do ponedeljka popoldne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.