Svet
0 ogledov

Twitter prvič doslej napovedal cenzuro

Twitter uporablja okrog 45 milijonov ljudi po vsem svetu. Žurnal24 main
Twitter, ki je bil zaradi svoje dostopnosti in javnosti eden od nosilcev lanskih protestov v arabskem svetu, je najavil, da bo začel cenzurirati svoje vsebine v določenih državah.

"Od danes imamo možnost zadržati vsebino uporabnikov v določeni državi, vendar bomo to vsebino ohranili dostopno vsemu ostalemu svetu. Zaradi naše mednarodne širitve vstopamo v države, kjer imajo drugačne razlago glede okvirja, kaj je to svoboda izražanja," so sinoči zapisali na uradnem blogu Twitterja.

A še preden bi se nad njih zvalil plaz kritik, da bodo tako pokleknili pred državami, ki Twitter jemljejo kot orožje demonstrantov, so pri Twitterju dopisali, da so ideje o omejevanju svobode izražanja ponekod tako nasprotne stališčem Twitterja, da niti v prihodnje tam ne bodo mogli obstajati.

Twitter je glede omejevanja dal primer vsebin, ki so denimo prepovedane v Franciji ali Nemčiji, kot so pronacistična besedila. Vendar je pri teh utemeljitvah vseeno naletel na razočaranje dela svojih uporabnikov, ki ga opominjajo, kaj je obljubljal pred komaj enim letom.

Pred enim letom vse drugače

Ko so lanskega januarja v Tuniziji, Egiptu in drugih arabskih državah prav s pomočjo "ščebetanja" vstajale mase ljudi, nezadovoljnih z dolgoletnim teptanjem s strani dolgoletnih režimov, je Twitter takrat v enem izmed sporočil obljubi, da vsebine na svojem omrežju nikakor ne bo cenzuriral. "Smo del skrajnega krila stranke za svobodo govora," je ob neki priložnosti zatrjeval eden vodilnih pri Twitterju, Alex Maxgillivray.

Twitterjeva najava spremenjene politike prihaja v času, ko se drugi spletni giganti, kot sta Facebook in Google, aktivno upirajo omejevanju spletne svobode, denimo na Kitajskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.