Svet
125 ogledov

Ubiti lev Cecil razburja javnost

Lev Cecil Facebook
Nezakonit odlov še vedno razburja javnost, za zaščito velikih divijh mačk pa se je zavzel tudi nekdanji kalifornijski guverner.

Nezakonit odlov zaščitenega leva Cecila, ki je veljal za zaščitni znak Nacionalnega parka Hwange v Zimbabveju, še vedno odmeva. Po več protestih, kjer so zahtevali kazen za ameriškega zobozdravnika James Palmer iz Minnesote, ki je Cecila pokončal, je danes tudi okoljska ministrica Oppah Muchinguri dejala, da bi Palmerja morala doleteti kazen.

"Moral bi odgovarajti za svoje nezakonito početje," je bila jasna ministrica Muchinguri, ki je nadaljevala, da bodo takšna dejanja še naprej spodkopavala odnos med Zibabvejem in Združenimi državami Amerike, od koder prihaja Palmer. 

Peticija za izročitev

lev Cecil  | Avtor: Print screen Print screen

Ta se je v pismu sicer opravičil in dejal, da je za organiziran lov plačal - v medijih se omenja številka 55.000 dolarjev - ter da ni vedel, da je storil kaj narobe. Na Palmerja se je kljub temu usul plaz negativnih kritik, zaradi česar je zobozdravnik zaenkrat tudi zaprl svojo ordinacijo. Kritiki na družbenih omrežjih pa še vedno vztrajajo, da mora biti Palmer kaznovan. Peticijo za njegovo izročitev je podpisalo tudi več kot 100 tisoč ljudi, Bela hiša pa je obljubila, da bo poziv preučila.

Kampanje za zaščito divjih mačk

Ob tem pa so pozornost javnosti vzbudile kampanje, ki se zavzemajo za preprečitev nezakonitega lova in zaščito velikih mačk, ki so tudi zaradi "športnega lova" v izumiranju.  Kampanjo za ohranitev divjih mačk, ki jo vodi National Geographic, je podprl tudi nekdanji kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger, ki je na družabnem omrežju objavil svojo fotografijo z več trofejami poleg fotografije leva. Ob njem pa pripisal, da "to ni trofeja".

Komentarjev 2
  • mieke2k6 20:06 31.julij 2015.

    wir sind hunter Jager

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:00 31.julij 2015.

    "Lovci na črno so ga najprej ranili s samostrelom, ga nato 40 ur lovili, nato pa ga ustrelili, mu odsekali glavo in mu odrli kožo. (Foto: Facebook)"40 urno mučenje....Pa sej še z najhujšimi morilci ne delajo tko.Lov iz ...prikaži več užitka je nekaj najbl brezbrižnega kar se človek lahko spomn.