Strokovnjaka za uravnoteženo prehrano zelo dobro poznajo tudi tisoči Slovencev. Na naših policah so tri njegove knjige: Jem, torej hujšam, Montignacovi recepti in jedilniki ter Montignacova metoda v teoriji in praksi. Vse tri so uspešnice.
Zakaj je Montignac umrl, za zdaj še ni znano. Agencija AFP poroča le, da je umrl v 66. letu starosti na svojem domu v mestu Annemasse v Franciji, kjer je tudi živel.
Debelušen otrok
Francoz je bil kot otrok precej debelušen in ravno v tem naj bi tičal razlog, zakaj se je odločil temeljito raziskovati pomen uravnotežene prehrane. V 70. letih prejšnjega stoletja, ko je bil zaposlen v farmacevtski industriji, je začel raziskovati prehrano; v prvi vrsti zato, da bi rešil svoje težave s prekomerno težo.
Potem ko je sam preizkusil metodo ločevanja uživanja slabih ogljikovih hidratov in maščob ter tako v treh mesecih izgubil okoli 13 kilogramov, je leta 1986 napisal knjigo o tem, kako hujšati in jesti zunaj, ki je v Franciji takoj postala uspešnica, prodali pa so jo v pol milijona izvodih. Naslednje leto je objavil svojo najbolj znano knjigo Jem, torej hujšam, ki so jo v 40 državah prodali v več milijonih izvodih.
Njegova teorija sloni na spreminjanju ravni sladkorja v krvi. Odvečen sladkor se po njegovem prepričanju skladišči v maščobne blazinice, zato odsvetuje uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom, ki vplivajo na visoko raven glukoze v krvi po uživanju obroka.