Svet
13 ogledov

Ustrašili so se predsednika

Posadka se je ustrašila poljskega predsednika. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Psihološki pritisk na posadko letala, na katerem je bil Lech Kacyznski, je lahko vzrok za nesrečo, v kateri je umrlo 96 ljudi.

Na posnetkih pogovorov z letala je slišati člana posadke, ki izrazi zaskrbljenost zaradi prekinitve postopka pristajanja. "Jezen bo," je dejal. Vzrok za nesrečo letala je po besedah vodje preiskovalcev Tatjane Anodine odločitev za pristanek kljub slabim vremenskim razmeram.

"Pilot se je zavedal, da ne bi smel pristajati v teh pogojih, a je bil pod velikim pritiskom s strani ljudi na krovu," je povedala Anodinova. Dodala je, da je prisotnost Kacyznskega in drugih visokih predstavnikov, tudi poljskega šefa letalstva, vplivala na pilotovo odločitev. "Pričakovana negativna reakcija glavnega potnika" na predlog o ne pristajanju "je povzročila psihološki pritisk na posadko in vplivala na odločitev za nadaljevanje pristanka".

Letalo je v gosti megli poskušalo pristati na letališču Smolensk v Rusiji. V nesreči je umrl poljski predsednik Lech Kaczynski, njegova soproga in drugi pripadniki poljskega državnega vrha. Poljska se z ugotovitvami preiskovalne komisije ne strinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.