Svet
26 ogledov

Utopljenci ujeti v podpalubju ladje

Krste utopljenih imigrantov Reuters
Potapljači našli še več trupel ponesrečenih priseljencev, ki so utonili pred italijanskim otokom Lampedusa.

Včeraj so našli še 38 trupel, nekaj pa še danes, število potrjenih smrtnih žrtev se je tako zdaj povišalo na 249.

Italijanske oblasti pričakujejo, da se bo število žrtev še povečalo, saj je več deset trupel še vedno ujetih v podpalubju ladje, ki je potopljena 40 metrov globoko.

Oblasti pridržanega kapitana ladje Kaleda Bensalama preiskujejo zaradi suma večkratnega uboja in povzročitve brodoloma.

Ladja z okoli 500 migranti iz Somalije in Eritreje se je potopila v četrtek, potem ko je na njej najprej izbruhnil požar. Nesrečo je preživelo 155 ljudi.

Italija želi solidarnost

 Evropska komisija je pripravljena organizirati obsežno varnostno in reševalno operacijo v Sredozemskem morju, je ob prihodu na srečanje notranjih ministrov EU v Luksemburgu dejala evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström. V luči tragedije pri Lampedusi bodo namreč ministri razpravljali o perečem vprašanju priseljencev in beguncev.

Italija je pozvala evropske partnerice k solidarnosti. Ministri bodo danes razpravljali o tem, kako ji lahko pomagajo, vendar pa naj bistvenih sprememb v evropski politiki glede beguncev ne bi bilo pričakovati.

Ne nehajo prihajati

Val migrantov na italijansko južno obalo medtem še ne poneha. V pristanišče sicilijanskega mesta Catania je danes zjutraj priplul tanker, ki je na morju rešil 250 migrantov, večinoma iz Sirije in s palestinskega ozemlja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.