Svet
2 ogledov

V BiH vre še naprej

Protest v BiH
1/4
Reutres
Nekaj sto protestnikov se je danes znova zbralo v Sarajevu in v središču mesta zaustavilo promet. Utaborili so se pred zgradbo predsedstva Bosne in Hercegovine, ki so ga že dopoldne preventivno izpraznili.

Demonstracij v Bihaću pa predvidoma ne bo, potem ko je premier tamkajšnje kantonalne vlade Hamdija Lipovača v nedeljo pozno zvečer pod pritiskom protestov odstopil.

Lipovača je v nedeljo zvečer podal svojo odstopno izjavo. Danes je odstopil tudi direktor direkcije za koordinacijo policijskih teles Himzo Selimović, piše časnik Dnevni avaz. Kot je Selimović povedal na novinarski konferenci, je direkcija storila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi preprečila nerede v Sarajevu. Za odstop se je odločil, ker ne more zagotoviti varnosti.

V Mostarju ne dovolijo protestov

Današnje proteste v Sarajevu je napovedala neformalna skupina državljanov, ki je že dosegla izpustitev iz zapora za vse v petek aretirane demonstrante. Njihova nova zahteva je odstop federalne vlade.

Protesti se na družbenih omrežjih napovedujejo tudi za Mostar, a je tamkajšnja policija opozorila, da jih ne bo dovolila, saj niso bili vnaprej prijavljeni. Protestniki naj bi se poleg tega danes zbrali v Livnu, Bugojnu in Bijeljini.

Državni vrh v nevarnosti

Zaradi napovedi protestov so danes dopoldne izpraznili poslopje v središču Sarajeva, kjer je sedež tako tričlanskega predsedstva BiH kot predsednika Federacije BiH Živka Budimirja. Poslopje je bilo v nemirih pred dnevi že močno poškodovano. Po ocenah varnostnih sil je v trenutnih razmerah nemogoče zagotoviti varnost državnega vrha BiH.

V Sarajevu sicer predvidoma do srede ne bo šolskega pouka. Vse več je govora o možnosti predčasnih volitev, ni pa jasno, ali naj bi te potekale v celotni državi ali samo v določenih delih. Redne volitve so predvidene v začetku oktobra.

Eden bi odstopil, drugi ne

Bošnjaški član predsedstva BiH Bakir Izetbegović je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug ocenil, da njegov odstop ni izhod iz trenutnih razmer. V pogovoru za informativno oddajo državne televizije je izpostavil, da so mu na volitvah državljani dali "ogromno glasov" ter da je dolžan braniti stabilnost in varnost države.

Predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić pa je zagotovil, da bi, če bi državljani od njega to zahtevali, odstopil. "Da, podal bi odstop," je dejal v izjavi in dodal, da bi bilo to zanj veliko olajšanje.

Komentarjev 1
  • dragec 12:48 11.februar 2014.

    kako bi lepo videti nekaj toplega v Ljubljani, ha.