Svet
631 ogledov

V bližini Černobila gori 20 hektarjev gozda

Černobil Epa
V bližini jedrske elektrarne v Černobilu gori okoli 20 hektarjev gozda, je sporočil guverner kijevske regije Ruslan Kravčenko.

Po navedbah pristojnih za t. i. černobilsko izključitveno območje, se je s plameni spopadlo več kot 200 gasilcev, ki so požar že omejili.

2600 kvadratnih kilometrov veliko izključitveno območje pokriva področje, kjer so ravni sevanja po jedrski nesreči leta 1986 najvišje.

Zaenkrat ni znano, kaj je sprožilo gozdni požar. Sever Ukrajine, kjer se nahaja Černobil, je to poletje v primežu visokih temperatur in suše, zaradi česar velja visoka stopnja požarne ogroženosti.

Strah pred novo katastrofo

26. aprila 1986 sta med varnostnim preizkusom v Černobilu odjeknili dve eksploziji in razdejali četrti reaktor elektrarne. Pri tem je v zraku nastal smrtonosen radioaktiven oblak, ki se je razširil nad vso Evropo. Poleg Ukrajine so radioaktivni delci močno prizadeli tudi Rusijo in Belorusijo.

Katastrofa v Černobilu velja za najhujšo jedrsko nesrečo v zgodovini človeštva.

Aktualna vojna v Ukrajini je znova sprožila strahove o jedrski katastrofi v Evropi, potem ko je ruska vojska prvi dan invazije zasedla območje Černobila, od koder se je nato umaknila. Rusi medtem še naprej zasedajo nuklearko v Zaporožju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.