Svet
11 ogledov

V davčno afero vpleteni tudi Slovenci?

Ohladitve gospodarstva lahko trajajo od nekaj mesecev pa vse do nekaj let. Žurnal24 main
Afera utaje davkov prek računov v alpski kneževini Liechtenstein, ki je pred dvema tednoma izbruhnila v Nemčiji, se širi tudi v druge države po vsem svetu. Za podatke je zaprosila tudi Slovenija.

Preiskav davkoplačevalcev, ki morda skrivajo svoj denar v Liechtensteinu, so se lotili tudi pristojni organi v ZDA, Veliki Britaniji, Avstraliji, Italiji, Franciji, na Švedskem, v Kanadi, Novi Zelandiji in Španiji. Liechtenstein je v ospredju zanimanja davčnih organov in medijev, odkar je prišlo v javnost, da je nemška obveščevalna služba za pet milijonov evrov od nekega vira kupila seznam in druge podrobnosti računov v liechtensteinski banki LGT Group. Po pisanju nemških medijev naj bi šlo za utaje v skupni višini celo do štirih milijard evrov.

Preiskave tudi v drugih državah
Nemške oblasti so zaradi suma davčnih utaj sprožile obsežno preiskavo. Davčni organi iz nekaterih drugih držav so ob tem Nemčijo zaprosili za informacije z omenjenega seznama, nekateri drugi pa so sporočili, da imajo tudi sami podatke o sumljivih računih v Liechtensteinu. Nemčija je sporočila, da bo sodelovala z vsemi, ki jo bodo zaprosili za informacije. Francija je prek pristojnih britanskih organov pridobila seznam 200 ljudi, povezanih z obtožbami o davčni utaji prek računov v Liechtensteinu. Seznam so pridobili že v začetku leta in ga proučujejo. V ZDA preiskujejo okrog 100 davkoplačevalcev, v Avstraliji pa 20. Podobne preiskave so se lotili tudi španski davčni organi, pri čemer pa so se imena španskih osumljencev nahajala na DVD-plošči, ki jo je pridobila Nemčija. Na češkem finančnem ministrstvu so danes pojasnili, da bodo v nekaj dneh zaprosili Nemčijo za podatke s seznama. Nemčijo pa je za podatke o morebitnih slovenskih državljanih na seznamu, ki ga je pridobila nemška obveščevalna služba, zaprosilo tudi slovensko finančno ministrstvo.

Posamezniki se javljajo kar sami
V Nemčiji se je sicer doslej, kot so v torek sporočili tamkajšnji tožilci, samostojno javilo že okoli 100 posameznikov, ki so se želeli izogniti sodišču in so zato davčnim oblastem že plačali skupno okoli 30 milijonov evrov. Že ob začetku afere pa je s svojega položaja odstopil direktor podjetja Deutsche Post Klaus Zumwinkel, potem ko so preiskovalci tudi pri njem opravili preiskavo. Zumwinkel je po besedah tožilstva osumljen utaje v višini milijona evrov. Tožilci v omenjeni kneževini so medtem sprožili preiskavo proti Heinrichu Kieberju, nekdanjemu uslužbencu v banki LGT, in neidentificiranim osebam, osumljenim kraje občutljivih podatkov strank v omenjeni liechtensteinski banki in njihove prodaje tujim oblastem. Za pomoč so zaprosili tudi kolege v nemških mestih Bochum in München.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.