Svet
136 ogledov

V divjanju tolpe ubitih najmanj 20 ljudi, tudi otroci

zamaskiran moški na ulicah Haitija v ozadju gori avtomobil nasilje na Haitiju Epa
V napadu oborožene tolpe Gran Grif v mestu Pont- Sondé na Haitiju je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, med njimi tudi otroci.

Oboroženi pripadniki tolpe Gran Grif so izvedli napad v mestu Pont-Sondé, približno 71 kilometrov severozahodno od glavnega mesta Haitija Port-au-Prince. Natančno število žrtev ni znano. Lokalni mediji so poročali, da je bilo ubitih več kot 50 ljudi, haitijska skupina za človekove pravice jih je naštela 20 ali več, poroča AP.  

Na posnetkih je videti skupine ljudi, ki z motorji in peš bežijo pred nasiljem. Tožilec je napad opisal kot »pokol«, piše AP:

Na Haitiju se že dlje časa soočajo z nasiljem. Oborožene tolpe so prevzele nadzor nad velikimi deli države. Junija se je začela policijska misija pod vodstvom policistov iz Kenije, ki so jo podprli Združeni narodi, da bi ponovno vzpostavili nadzor. Misijo sestavlja 2.500 policistov iz različnih držav. Njihova napotitev je bila odobrena za eno leto, po devetih mesecih pa bo opravljen pregled.

policijske enote pod okriljem ZN na ulicah Haitija | Avtor: Epa Epa

Na otoku veljajo izredne razmere

Gran Grif naj bi bila ena od najbolj nasilnih haitijskih tolp. Januarja 2023 so bili njeni člani obtoženi napada na policijsko postajo v bližini Port-Sondéja in uboja šestih policistov. Prav tako jih bremenijo obtožbe, da so razlog za zaprtje bolnišnice, ki oskrbuje več kot 700 000 ljudi.

Tolpa naj bi imela približno 100 članov. Obtožena je številnih zločinov, med njimi umorov, posilstev, ropov in ugrabitev. ZDA so proti ustanovitelju in sedanjemu vodji tolpe uvedli sankcje.

Do četrtkovega divjanja tolpe je prišlo skoraj mesec dni po tem, ko so haitijske oblasti razširile izredne razmere na celotno državo. Predsednik vlade Garry Conille je obljubil, da bo zatrl tolpe, po mnenju ZN pa je potrebna "odločna uporaba sile".

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.