Svet
26 ogledov

V Italiji danes splošna stavka

Policija, stavka, italija Reuters
Zaposleni v javnem prevozu po vsej Italiji bodo danes izpeljali splošno stavko. Stavka bo trajala 24 ur, prevozniki v avtobusnem prometu in na podzemnih železnicah pa bodo vožnje zagotavljali le ob prometnih konicah.

Razlog za stavko tiči v že od leta 2007 neobnovljeni panožni kolektivni pogodbi. Sindikati, ki so stavko razglasili, poudarjajo, da sta gospodarska kriza in posledično vladno varčevanje v javnem prometu močno poslabšala delovne pogoje zaposlenih.

Številni prevozniki so bili prisiljeni zmanjšati število voženj, voznega parka jim ne uspe obnavljati in mnogi so že propadli.

Edino sredstvo, s katerim so si uspeli pri delodajalcih izpogajati ustrezne delovne pogoje, namreč kolektivna pogodba, pa je zapadlo že leta 2007. Od vlade pričakujejo, da se bo v pogovore vključila kot mediator.

Potniki bodo stavko po italijanskih mestih čutili različno. Večinoma bodo avtobusi in podzemne železnice ter tramvaji in na primer vodni taksiji v Benetkah stali med 8.30 in 15. ali 17. uro, nato pa znova od 20. ure do zaključka voznega reda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.