Svet
11 ogledov

V Kairu protestniki nad velepolaništvo

Egipt
1/8
Reuters
Nemiri v Kairu. Množica besnih protestnikov je uničila zid in izraelsko zastavo zamenjala s egiptovsko. Poškodovanih je več kot 1000 ljudi.

Na stotine egiptovskih protestnikov je ponoči vdrlo v poslopje izraelskega veleposlaništva v Kairu. Nemiri so izbruhnili po petkovih tradicionalnih muslimanskih molitvah, ko se je na osrednjem kairskem trgu Tahrir zbralo na tisoče protestnikov. Množica je od oblasti zahtevala hitrejše izvajanje političnih reform po februarskem strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka.

Podrli zid, papirje metali čez okna

Kasneje se jih je več sto odpravilo proti izraelskemu veleposlaništvu, kjer so najprej uničili zid okrog poslopja, nato pa jih je nekaj deset vdrlo v samo poslopje oziroma v konzularne prostore veleposlaništva. Skozi okna so metali dokumente, izraelsko zastavo na veleposlaništvu pa so zamenjali z egiptovsko, poročajo tuje tiskovne agencije.
Razgreto množico so poskušali ustaviti vojaki z oklepnimi vozili in policisti. Trije ljudje so bili pri tem ubiti, ena oseba pa je umrla zaradi infarkta. Več kot tisoč je bilo ranjenih.

Egiptovski notranji minister Mansur al Ejsavi je že razglasil stanje visoke pripravljenosti, vlada pa je napovedala izredno krizno srečanje. Protestniki so se nato preselili proti sedežu egiptovskih varnostnih sil nedaleč od izraelskega veleposlaništva.

Izraelski veleposlanik v Egiptu Jicak Levanon, njegova družina in uslužbenci veleposlaništva so medtem na krovu vojaškega letala že odpotovali iz države nazaj proti Izraelu, je poročala egiptovska državna televizija.

Iz kabineta izraelskega obrambnega ministra Ehuda Baraka pa so sporočili, da je Barak po telefonu govoril z ameriškim kolegom Leonom Panetto in ga prosil za pomoč ZDA pri zaščiti veleposlaništva. Ameriški predsednik Barack Obama je Egipt že pozval, naj spoštuje svoje mednarodne obveznosti in zagotovi varnost izraelskega veleposlaništva.

Napad naj bi se zgodil zaradi poslabšanja odnosov med Egiptom in Izraelom, do katerega je prišlo po avgustovskem incidentu, v katerem je bilo na območju v puščavi Negev ob meji z Izraelom ubitih pet egiptovskih policistov. Ubili naj bi jih izraelski vojaki, ki so po napadu na avtobus v bližini mesta Eilat čez mejo zasledovali domnevne skrajneže.

Komentarjev 1
  • roscha 21:45 10.september 2011.

    Nič hudega. Židje mislijo da so od holokavsta naprej "bog in batina". Jih je treba vsake toliko časa malo prizemljit.