Kolera, ki se prenaša prek okužene hrane in vode, po podatkih Združenih narodov največkrat izbruhne v državah osrednje Afrike, kjer več kot polovica ljudi nima dostopa do pitne vode. Kamerunski zdravstveni minister Mama Fouda je ljudi že pozval, naj bodo pozorni na znake okužbe in naj takoj ukrepajo.
"Nujno morajo biti prisotni minimalni higienski standardi. Dezinfekcija vode, pitje ustekleničene vode, umivanje rok pred uživanjem hrane, uporaba stranišč in preprečevanje širjenja okužbe," je v sporočilu za javnost zapisal minister.
Rdeči križ ob tem opozarja na nevarnost izbruha bolezni, ki bi bil lahko eden izmed najhujših po letu 2004, ko je v prestolnici Douala umrlo sto ljudi.
"Obstaja strah, da če se ne bo hitro začelo ukrepati, bi se lahko epidemija hitro razširila po tej in sosednjih državah, kot sta Nigerija in Čad," je dejal eden izmed predstavnikov oblasti, ki ni želel biti imenovan.
Kaj je kolera?
Kot je zapisano na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja (IVZ), je kolera akutna bolezen z drisko, ki jo povzroča toksin bakterije Vibrio cholerae.
Kolera se pogosto pojavlja množično in lahko zaradi hitre in obilne izgube tekočine in elektrolitov zaradi vodenih drisk in bruhanja povzroči hudo izsušitev, ki se konča s smrtjo.
Gre sicer za sezonsko bolezen, največ obolenj je v vročih poletnih mesecih, pojavlja pa se v obliki epidemij, ki lahko zajamejo velika območja in celine. Zadnja svetovna epidemija je bila zabeležena leta 1961.
Epidemija se je začela v Indiji in Bangladešu in se razširila v Evropo, kasneje v Latinsko Ameriko in Zaire. Epidemija še traja. Karantena in cepljenje z do zdaj znanimi cepivi ne preprečujeta širjenja epidemij.