Svet
0 ogledov

V nasilju umrlo pet ljudi

Afganistan EPA
V Afganistanu se nadaljujejo protesti Afganistancev. Pripadniki mednarodnih sil Isaf zažgali več islamske verske literature, tudi kopij Koranov. Poškodovanih 10 ljudi. Nasilje zahtevalo tudi pet življenj.

Napeto je še zlasti v prestolnici Kabul, od koder poročajo, da so jezni Afganistanci metali kamenje na tamkajšnjo ameriško vojaško bazo in vse skupaj podkrepili z vzkliki "Smrt Ameriki".

Protiameriški protestniki se poskušajo prebiti do središča mesta, ki ga je policija zaprla in na območje poslala okrepitve.

Izbruhnilo je nasilje, pri čemer so protestniki zažigali avtomobile in napadali trgovine. Slišati je bilo streljanje, ranjenih je bilo najmanj enajst ljudi, vendar za zdaj ni znano, kdo je streljal. Po poročanju prič naj bi v zrak streljali pripadniki varnostne sile.

O jezi Afganistancev poročajo tudi iz Džalalabada, kjer jih je okoli tisoč blokiralo tamkajšnjo avtocesto, pri tem pa vzklikalo: "Smrt Američanom, smrt Obami!"

Poveljnik sil Isaf se je opravičil

Poveljnik sil Isaf, ameriški general John Allen, je v torek priznal, da se je incident zgodil v ponedeljek zvečer, in se za to opravičil Afganistancem. Dejal je, da sežiganje Koranov ni bilo namerno in da so ga preprečili takoj, ko so ugotovili, za kaj gre. Ni pa pojasnil, kaj natanko se je zgodilo.

Zaradi nastalih razmer je ameriško veleposlaništvo začasno zaprlo vrata, začasno pa so prekinili tudi vsa potovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.