Svet
24 ogledov

V New Orleansu se lahko ponovi Katrina

Nedavna nevihta je omajala stabilnost protipoplavnega nasipa New Orleansa. Se bo Žurnal24 main
Ameriškemu mestu New Orleans, ki so ga pred tremi leti opustošili orkan Katrina in velike poplave, grozi vnovična katastrofa.
Po strahovitem opustošenju v mestu New Orleans, ki sta ga povzročila hurikan Katrina in poplave narasle reke Misisipi ter jezera Pontchartrain, je ameriški zvezni kongres sprejel zakon o financiranju obnove in nadgradnje več sto kilometrov dolgih jezov in protipoplavnih nasipov vzdolž reke Misisipi in jezera Pontchartrain, ki se ravno v bližini New Orleansa v obliki velike delte izliva v Karibsko morje. Protipoplavni projekt naj bi bil končan leta 2011, do zdaj pa je zahteval okoli 22 milijonov dolarjev.
 
 

Hurikan Katrina

29. avgusta 2005 je nad New Orleansom besnel hurikan Katrina, ki je povzročil delno sesutje protipoplavnih nasipov ob reki Misisipi in jezeru Pontchartrain. Narasle vode so mesto popolnoma opustošile in zahtevale več kot 1500 smrtnih žrtev.

Nevihta spodkopala stabilnost nasipa
Gradbeni strokovnjaki se zdaj bojijo, da mesto kljub vsem vloženim sredstvom nima prave obrambe pred morebitnimi poplavami. Nedavna nevihta naj bi namreč na več mestih prizadela stabilnost protipoplavne zaščite. Najhujše poškodbe so zabeležili na odseku 17th Street Canal, ki je pod močjo narasle vode jezera Pontchartrain omagal že usodnega avgusta pred tremi leti. Gre za armiranobetonsko konstrukcijo, ki je pred pustošenjem Katrine segala okoli pet metrov v globino zemlje, po avgustu 2005 pa so jo obnovili in jo namestili kar 20 metrov globoko. Nedavna nevihta, ki se je razbesnela nad tem območjem, in narasla reka naj bi spodkopali temelja tega dela nasipa.
 
"Če nas doletijo hude padavine in bo jezero naraslo za približno toliko kot med besnenjem Katrine, potem se bo 17th Street Canal s 40-odstotno verjetnostjo podrl," opozarja Bob Bea s kalifornijske univerze Berkeley. Bea meni, da bi bilo treba zapornice namestiti še globlje v zemljo.
 
Prizadeti nasip medtem intenzivno proučujejo gradbeni in geološki strokovnjaki, ki poskušajo dognati, kako bi na tem kritičnem odseku zagotovili dovolj zanesljivo obrambo New Orleansa pred poplavami.
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.