Svet
12 ogledov

V ostankih Shakespearovih pip našli marihuano

William Shakespeare Žurnal24 main
Je Shakespeare za stimuliranje kreativnosti uporabljal konopljo?

Južnoafriški forenziki so v tobačnih pipah iz 17. stoletja, ki so jih našli na območju rojstnega kraja  Williama Shakespeara Stratford-upon-Avona, našli sledi marihuane. Analizirali so 24 delcev glinenih tobačnih pip in vzorce marihuane našli v osmih. Polovico teh vzorcev so našli na vrtu slovitega dramatika. 

Ostanke iz več kot 400 let starih glinenih pip so s prefinjeno tehniko analizirali v Pretoriji. S plinsko kramatografijo so identificirali delce v glavi in vratu pip.

S kanabisom vzbodbujal kreativnost?

V dveh pipah našli tudi ostanke perujskega kokaina iz listov koke, vendar nobena pipa ni bila iz Shakespearovega vrta.

Raziskovalci predvidevajo, da se je Shakespeare zavedal škodljivih učinkov kokaina. Možno je tudi, da je raje uporabljal konopljo kot substranco, ki stimulira miselne procese, piše The Independent. 

Nekaterim Britancem se ne sanja, kdo je bil Shakespeare! | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ta razmišljanja temeljijo na nekaterih indikacijah iz njegovih literarnih del. V sonetu št. 76, Shakespeare uporablja zapletene besedne igre, ki se našajo na drogo, oziroma spojine in "weed", ki v angleškem pogovornem jeziku pomeni marihuano. Omenja tudi "čudne droge", pri čemer morda misli na kokain.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:03 12.avgust 2015.

    No te novice pa še nikjer drugje nism prebral. Lepo vidt tud da je tle kdaj kakšna novica ki je nism že prej kje vidu. Tud sicer zanimiva novica :)