Svet
15 ogledov

V Sarajevu beatificirali tudi dve Slovenki

Angelo Amato, vodja vatikanske kongregacije za zadeve svetnikov in blaženih. EPA
V Sarajevu so danes za blažene razglasili pet nun, ki so bile januarja 1941 ubite mučeniške smrti. Redovnice so bile članice sester Družbe hčera Božje ljubezni, med njimi pa sta bili tudi Slovenki Krizina Bojanc in Antonija Fabjan.

Mašo, ki se je je udeležilo okoli 20.000 vernikov iz BiH, Hrvaške, Slovenije, Avstrije, Madžarske in drugod, je vodil posebni papežev odposlanec, kardinal Angelo Amato, ki vodi vatikansko kongregacijo za zadeve svetnikov in blaženih. Slovesnosti so se udeležili tudi številni Cerkveni dostojanstveniki.

Sestre Jula Ivanišević iz Hrvaške, Berchmana Leidenix iz Avstrije, Slovenki Krizina Bojanc in Antonija Fabjan ter madžarska Hrvatica Bernadeta Banja so na Palah v BiH skrbele za otroke različnih ver in narodnosti in negovale bolnike. Njihov samostan je med drugo svetovno vojno služil za pribežališče vseh pomoči potrebnih.

Beatificirane, ker so umrle zaradi sovraštva do katoliške vere

Decembra 1941 so samostan napadli četniki, ga požgali, nune pa nasilno odvedli v Goražde. Tam so jih nato skušali posiliti, a se niso pustile in so se skušale rešiti s skokom skozi okno. Na koncu so jih četniki pokončali z noži, njihova trupla pa vrgli v reko Drino.

Božje služabnice, drinske mučenke, so vero in ljubezen do Kristusa izpričale z mučeniško smrtjo in si s tem 70 let kasneje prislužile razglasitev za blažene mučenke. Kot je utemeljil papež Benedikt XVI. v odloku, ki ga je sprejel januarja letos, so si to prislužile, ker so utrpele smrt zaradi sovraštva do katoliške vere (in odium fidei). Njihov spomin bodo obeleževali vsako leto 15. decembra, na obletnico njihove smrti.

Komentarjev 1
  • privat 10:12 25.september 2011.

    in danes ....nekateri razumejo in odobravajo politiko srbije!! Kakšni ljudje so to da počnejo to nad nemočnimi in kakšni so to ljudje da to odobravajo in razumejo?? Ja to so junaki vsemogočne vedno manjše srbije....zato pravim srbija samo beograd pod vsako ceno!!