Svet
77 ogledov

V Severni Makedoniji omejili trgovske marže za več kot 70 skupin živil

nakupovalna košarica Profimedia
Marže so omejili na deset odstotkov, ukrep pa bo veljal do konca oktobra. Omejitev velja tudi za nekatere osnovne živilske izdelke.

Makedonska vlada je ta teden s ciljem zajeziti inflacijo omejila trgovske marže za 73 skupin izdelkov. Marže so omejili na deset odstotkov, ukrep pa bo veljal do konca oktobra, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Makedonska vlada se je odločila omejiti trgovske marže za nekatere osnovne živilske izdelke, med njimi za moko, kruh, mlečne izdelke, nekatero sadje in zelenjavo, riž, testenine in kuhinjsko olje.

Pričakujejo znižanje za 10 odstotkov

Na makedonskem ministrstvu za gospodarstvo ocenjujejo, da se bodo cene hrane in brezalkoholnih pijač zaradi tega ukrepa znižale za deset odstotkov. To bo po njihovem prepričanju povzročilo tudi znižanje življenjskih stroškov v prehranski potrošniški košarici.

Vlada je odločitev sprejela na podlagi podatkov državnega statističnega urada o indeksu življenjskih stroškov. Ta kaže, da so bile cene hrane v Severni Makedoniji avgusta za štiri odstotke višje kot konec lanskega leta. Najbolj so se podražili sadje, mleko, sir, jajca, zelenjava, meso in kruh.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 10:48 28.september 2024.

    Takšne novice nam prav nič ne koristijo,saj ni pri nas,bi bilo pa dobro ko bi podali predlog vladi,nam je to zdaj čisto brez veze