Svet
15 ogledov

V Siriji siloviti spopadi ne pojenjajo

Uničenje po spopadih v Siriji.
1/4
Reuters
Iz Sirije že drugi dan zapored poročajo o silovitih spopadih iz drugega največjega mesta Alep, medtem ko v prestolnici Damask danes zaenkrat vlada napet mir.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice siloviti spopadi med vladnimi silami in uporniškimi borci v soseski Salahedin v Alepu na severu Sirije divjajo od petka zjutraj.

Lokalni aktivisti poročajo o "eksodusu" lokalnih prebivalcev, saj se ti bojijo morebitnega obstreljevanja in silovite ofenzive vladnih sil.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za najhujše nasilje v Alepu doslej. Temu komercialnemu središču na severu Sirije je bilo namreč nasilje, ki spremlja več kot 16 mesecev trajajočo vstajo proti režimu Bašarja al Asada, doslej v veliki meri prihranjeno.

V Damasku tokrat mir

V prestolnici Damask, ki jo je pred tem slab teden pretresalo silovito nasilje, medtem danes vlada napet mir. Potem ko so uporniki v torek razglasili začetek ofenzive za osvoboditev Damaska, so vladne sile v četrtek sprožile silovito protiofenzivo s ciljem pred muslimanskim svetim mesecem ramadanom mesto očistiti teroristov.

Observatorij sicer poroča, da so vladne sile ponoči obstreljevale nekatere okraje na obrobju Damaska ter nekatere predele v mestu Homs v osrednjem delu države. Spopadi potekajo tudi za nadzor nad mejnimi prehodi na sirsko-turški in sirsko-iraški meji.

Po četrtku, ki je bil z več kot 300 ubitimi najbolj krvav dan od začetka vstaje proti al Asadu, je bilo v petek po podatkih observatorija v Siriji ubitih več kot 230 ljudi, večinoma civilistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.