Svet
4265 ogledov

V Srbiji ubili policista, vpleten naj bi bil Slovenec

Faton Hajrizi Kosovska policija
Fatona Hajrizija, ki je v Loznici umoril policista, so specialci likvidirali, nadaljuje pa se preiskava, ki sega tudi v Slovenijo, so nam potrdili na generalni policijski upravi.

O Fatonu Hajriziju iz Donje Kline na Kosovu so mediji obširno poročali že februarja 2000, ko je komaj 15-leten v Srbici ruskemu pripadniku Kforja vzel orožje in ga smrtno ranil. Po tistem so mu sodili še za poskus umora, kraje in oborožene rope, za kar je bil vsega skupaj obsojen na 25 let zapora. Toda za rešetkami ni nikdar dolgo zdržal, postal je rekorder Kosova v številu pobegov, vsega skupaj jih je bilo devet. Nazadnje se v soboto, 6. julija, s prostega izhoda ni vrnil v arest odprtega tipa Smrekovnica. Na tiktoku je zatem objavil več videoposnetkov, v katerih je sporočil, da je Kosovo zapustil zaradi preganjanja in psihičnih pritiskov: "Raje grem v grob, kot v zapor. Ne bom se predal."

Skril se je v opuščeni tovarni

In se res ni. V noči na četrtek, 18. julija ga je taksist Mithat H. iz Tutina pripeljal na mejni prehod v Loznici, prek katerega je nameraval zbežati v Bosno in Hercegovino. Med redno kontrolo je Hajrizi izvlekel pištolo in streljal na oba policista: 34-letni Nikola Krsmanović je poškodbam podlegel, 50-letnega Vjekoslava I. pa so prepeljali v bolnišnico in je v stabilnem stanju. V avtu so našli kosovski potni list in nemško osebno izkaznico na ime Fatonovega brata Artana Hajrizija.

Po umoru je Hajrizi skušal prečkati Drino, ker pa mu ni uspelo, se je skril v opuščeni tovarni, v kateri se sicer zbirajo migranti, čakajoči na prevoz v severne države. Tam ga je 36 ur kasneje po prijavi občana v strelskem obračunu likvidirala specialna protiteroristična enota srbske policije.

Aretirali peterico

Kriminalisti so v nadaljevanju ugotovili, da je imel Hajrizi več pomagačev iz kriminalnih krogov, ki naj bi jih po besedah notranjega ministra Ivice Dačića vodil slovenski državljan. Prav ta naj bi naročil preprodajalcu drog Zoranu R. In njegovi ženi Ivani R., naj angažirata taksista Mithata H., ki je v preteklosti že prevažal migrante. Do danes so aretirali pet pomagačev, Dačić pa je po poročanju srbskih medijev zaprosil slovenske organe za pomoč pri iskanju našega državljana, ki naj bi bil "možgani cele operacije".

To nam je potrdila tudi Maja Ciperle Adlešič z generalne policijske uprave: "V konkretnem primeru smo prejeli obvestilo tujih varnostnih organov. Policija bo kot običajno postopala po ustaljeni praksi mednarodnega policijskega sodelovanja, razumeti pa morate, da zaradi morebitnih nadaljnih postopkov policije ta trenutek več informacij ne moremo posredovati."

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:38 23.julij 2024.

    Dosmrtna in smrtna kazen bi morali veljati povsod po svetu!!!

  • nostradamus 17:17 23.julij 2024.

    poudarek na a

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 16:18 23.julij 2024.

    Slovenec ali Slovenac ?!