Svet
4 ogledov

V strahu zapuščajo domove

Pogreb v Siriji Reuters
Na stotine družin danes beži iz sunitskih predelov sirskega obalnega mesta Benijas v strahu pred novim nasiljem po četrtkovem pokolu v bližnji sunitski vasi in petkovem napadu režimskih sil.
Kot je sporočil observatorij, so doslej identificirali 62 ubitih prebivalcev, med njimi 14 otrok, število pa bo verjetno še naraslo, saj na desetine ljudi še pogrešajo. Ubiti so bili v petkovem napadu režimu lojalnih sil na sunitsko četrt Banijasa.
 

Gre za že drugi pokol na tem območju v zadnjih dneh. V četrtek so namreč vladne sile po navedbah observatorija ubile več kot 50 civilistov v bližnji sunitski vasi Bajda. Nekatere naj bi zabodli, druge postrelili ali zažgali, tretje pa množično usmrtili.

Po petkovem pokolu v četrti Banijasa so nato režimske sile začele še z obstreljevanjem sunitskih delov mesta, nakar je sledil množičen beg lokalnega prebivalstva.

Asad se je pokazal

Medtem pa se je v sirski prestolnici Damask danes v javnosti pojavil predsednik Bašar al Asad, ki se je udeležil odkritja kipa, posvečenega mučenikom, na univerzi v Damasku.

"Predsednik se je pridružil tisočim študentom in družinam mučeniških študentov pri odkritju spomenika, posvečenega mučenikom sirskih univerz," je poročala sirska državna televizija. To je bil Asadov drugi javni nastop v tem tednu, potem ko je v sredo ob prazniku dela obiskal neko elektrarno.

Sirski predsednik se sicer vedno redkeje pojavlja v javnosti, odkar se je marca 2011 v Siriji pričel upor proti njegovemu režimu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.