Svet
7 ogledov

V Venezueli ne bodo šteli še enkrat

Maduro Reuters
Komisija odločila: novi venezuelski predsednik je Madura. Izbruhnilo nasilje.

Po tesnem izidu predsedniških volitev v Venezueli je izbruhnilo nasilje. Oblasti so aretirale 135 oseb, v protestih opozicije pa je življenje izgubilo sedem ljudi.

Ne priznavajo poraza

Volilna komisija Venezuele je potrdila zmago začasnega predsednika Nicolasa Madure na nedeljskih predsedniških volitvah proti kandidatu opozicije Henriqueju Caprilesu, ki zaradi tesnega izida poraza ni priznal in zahteva ponovno štetje glasov.

Volilna komisija je izbrancu pokojnega predsednika Huga Chaveza Maduri prisodila 50,8 odstotka glasov, Caprilesu pa 49 odstotkov. Oddanih je bilo 14,9 milijona glasovnic, razlika pa znaša 262.000 glasov. Maduro je od Chavezove smrti 5. marca, vodil državo kot začasni predsednik.

Caprilesovi volivci sicer izida ne priznavajo in po Venezueli so v ponedeljek potekali protesti ter spopadi s policijo in vojsko. Ponovno štetje glasov je med drugim podprla tudi Organizacija ameriških držav (OAS) s sedežem v Washingtonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.